De gebakken lucht van Koen Voskuil

manuelAl eerder bespraken we op dit blog de journalistieke kwaliteiten van AD scribent Koen Voskuil, die het toen presteerde om de met zijn geheugen worstelende fantast en voormalige jongenshoer Bart van W. als betrouwbare getuige te presenteren en op basis hiervan de suggestie te wekken, dat er in Nederland sprake zou zijn van een “pedonetwerk” met allerlei sinistere vertakkingen naar de overheid. Een fantasieverhaal dat vooral het gevolg was van een innige samenwerking van Voskuil met de Roestige Spijker, een stichting die zich ten doel stelde met behulp van lastercampagnes de financiële belangen van de familie Poot te dienen.

Nu komt hij weer met het oude sprookje van Manuel Schadwald aanzetten, een jongen die in 1994 uit Berlijn verdween. Een zaak die overigens ook de warme belangstelling van Jan Poot had, die er nog over adverteerde in het Haarlems Dagblad. Want Joris Demmink. En alweer eindigt dit stuk met de sensationele conclusie dat de politie en justitie deze zaak “onder het tapijt geschoven” zouden hebben, daarmee natuurlijk de suggestie van datzelfde “pedonetwerk” wekkend. “De politie en AIVD ontvingen veel meer aanwijzingen dan naar buiten gebracht”, meldt Voskuil. Maar is dat eigenlijk wel zo?

In het artikel wordt gemeld dat Manuel gezien zou zijn in een shoarmatent met jongenspooier Lothar Glandorf en later op het zeiljacht Apollo vermoord zou zijn, die volgens Voskuil eigendom zou zijn van de beruchte pedofiel Gerrie Ulrich. Het vreemde is dat hij meldt dat hij de eigendomspapieren van deze “misbruikboot” heeft gezien, die op naam van Ulrich zouden staan, terwijl -zoals zelfs Micha Kat fijntjes opmerkt– deze boot het eigendom was van KPMG accountant Leo van Gasselt, wat het NRC Handelsblad al in 1998 vaststelde. Nergens toont Voskuil de eigendomsakte en kijkend naar zijn gebleken journalistieke onbetrouwbaarheid in het verleden, lijkt het me geen goed idee zijn veronderstellingen klakkeloos over te nemen.

Waar Micha de mist inschiet, is dat hij Voskuil weghoont omdat deze Joris Demmink niet noemt, maar hij probeert wel degelijk de contouren van een “pedonetwerk” te omschrijven, waarin je vanzelfsprekend uiteindelijk bij Demmink uitkomt. De moord op Schadwald zou op die boot plaatsgevonden hebben, waar op dat moment allemaal hooggeplaatste pedofielen op zouden zijn geweest. Om zijn punt te onderbouwen komt hij met een reeks van anonieme en oncontroleerbare getuigenissen aanzetten, en stelt op basis daarvan dat er een jongen op die boot overleden zou zijn.

In totaal zou Voskuil over zes conveniently anonieme getuigenverklaringen beschikken, die erop wijzen dat Manuel in Nederland zou zijn geweest. Helaas kunnen we hem niet op zijn blauwe ogen vertrouwen, want zoals we eerder zagen zat hij er  naast met de eigendomsakte van die boot en zagen we in eerdere stukken ook al dat Voskuil het niet zo nauw neemt met de waarheid. Maar zelfs als deze getuigenissen zouden kloppen, is daar nogal wat op af te dingen. De vermissing van Manuel was een geruchtmakende zaak en zo’n kind wordt door het ingeschakelde publiek overal “gespot”. Denk hier bijvoorbeeld aan de vermissing van Madeleine McCann, die achtereenvolgens in Portugal, Spanje, Marokko, België, Malta, Bosnië, Frankrijk en zelfs Berlijn gezien zou zijn. Zulke sightings zeggen niets en tonen al helemaal niets aan over een coverup van hooggeplaatste pedofielen.

Wat we hier kortom voor de zoveelste keer zien is dat er op basis van vage en anonieme getuigenissen, een boel suggestie en wat evident onjuiste feiten een beeld geschetst wordt van een “pedocomplot” van hooggeplaatsten. Het zal er vast ingaan als zoete koek bij de wat minder intelligente AD lezertjes en complotgekkies, maar het is van a tot z gebakken lucht.

UPDATE: the plot thickens. Reaguurder douwer weet op Barracuda te melden, dat één van deze getuigen de beruchte Rolodex man is, een getuige waarvan in het verleden al bleek dat die notoir onbetrouwbaar is en zijn banden met de AIVD uit zijn duim zoog. Net als in zijn eerdere stuk houdt Voskuil deze getuige bewust anoniem, zodat het net lijkt of zijn stuk ergens over gaat.

40 thoughts on “De gebakken lucht van Koen Voskuil

 1. Het artikel stond ook in het Parool afgelopen zaterdag. Ook ik zat het met verbazing te lezen.

  Jaha beste mensen er is een homo/pedonetwerk met allemaal hooggeplaatsten in Nederland.
  Mocht u het vergeten zijn: journo Voskuil zal uw geheugen wel even opfrissen.
  Marianne Vaatstra is zo saai, laten we eens iets anders proberen..toch Voskuil?
  Nu heer Voskuil, het is een verhaal wat ik herken van Boublog die deze verdwijningszaak al talloze malen trachtte uit te melken, hetzelfde laken een pak.
  Bijvoorbeeld dit artikel waaronder de reaguurders Bou confronteren met het gegeven dat de door haar beschreven Joris niet Joris Demmink is:
  http://www.boublog.nl/2007/06/11/baybasin-haalt-demmink-uit-de-doofpot-6/
  Maar goed: Gewoon even lekker een graaistuivertje in komkommertijd over de ruggen familie van deze jongen verdienen, nietwaar Voskuil?
  Die bronnen van Voskuil, daar kunnen we wel een boompje over opzetten.

  Is het toeval, ik las deze week een ander minderwaardig artikel in ons aller bekend Katholiek Nieuwsblad: http://www.katholieknieuwsblad.nl/opinie/heilige-ziekte

  • onder redactie van “Kat” door ene Pinky Paint geschreven.
   Oh wacht..was dat niet die veroordeelde pedo??

 2. Waar komen de “verhalen” over de jonge Manuel vandaan en wie borduren er op voort?

  Het lijkt mij te beginnen met de docu ‘The boy business’ uit 1997 https://www.youtube.com/watch?v=5uZbbxHFKHQ
  Waarin een getuige (na ca. 45min.) zegt een film te hebben gezien van een jonge ca. 14 a 15 jaar met bruine ogen en bruin haar die op een boot om het leven kwam tijdens brute seks met een man.
  In deze docu wordt o.a. de handel en wandel van de in A’dam wonende Engelse Warwick Spinks onderzocht, ook door een Nederlands team.

  De borduurders waren o.a. Richard Carl Samson Dimov (=Rolodexman), een ziekelijke fantast die zgn als informant in het Rolodex-onderzoek enkele hofj’s had genoemd als klanten van de Amsterdamse kinderpooier Karel Maasdam. Ook een persoon onder de naam Piet van Haut (lijdende aan dezelfde ziekte als RCS-D) wist hierover iets te vertellen.

  Ook in dezelfde periode (’97-’98) grepen criminelen hun kans om justitie te destabiliseren met het doen van valse beschuldigingen mbt kindermisbruik. Namen als Mink K., Klaas Langendoen (waar kennen wij die toch van?) en Joost van Vondel werden genoemd.

  Marcel Vervloesem (Morkhoven) deed ook een bekende duit in het zakje met z’n ‘Wild-West’ verhalen………

  Zo krijgt een jonge van 14-15 jaar met bruine ogen en bruin haar zomaar de naam Manuel Schadwald, tenminste zo zie ik het.

 3. HJK heeft inmiddels ook een artikel geschreven.
  Voskuil heeft daar een veelzeggende reactie achtergelaten:

  Reactie van Koen Voskuil — 12 juli 2015 @ 12:14

  Beste Hendrik Jan,

  Iedereen mag vragen stellen bij een journalistiek verhaal, maar houd het dan zelf alsjeblieft feitelijk.
  Waar haal je vandaan dat de krant er nog net goed is afgekomen in het bewuste verhaal over Demmink? Lees het vonnis maar eens en je ziet dat we op elk punt volledig in het gelijk zijn gesteld.
  Ook bij dit verhaal zijn we niet op zomaar wat geruchten afgegaan. We hebben tientallen mensen gesproken in het pedocircuit van destijds, maar ook niet de minste bronnen bij politie en justitie. We hebben verklaringen onder ede. Kortom, meer bronnenmateriaal dan ik in het artikel kwijt kon.
  Prima om vanachter het bureau je twijfels uit te spreken, dat is met het vorige verhaal ook gebeurd. Maar als je achteraf glansrijk een proces hebt gewonnen, ben je er meer dan net goed vanaf gekomen. Datzelfde vertrouwen heb ik ook in het huidige verhaal.

  Met vriendelijke groet,

  Koen

  Beste Koen,

  Ik bedoelde het iets anders. Er lag nogal een schadeclaim en een eis van de kant van Demmink en met rechters weet je het nooit. De uitspraak had mijns inziens ook anders kunnen uitpakken.

  Hendrik Jan

 4. Ah kijk, de psychiatrische patiënt RMstock heeft een interessante nieuwe theorie over mijn ware identiteit 🙂

 5. Volgen we de oorlogjes tussen de amoeba van Donqichotte nog een beetje? Slaan elkaar de hersens in over de platte aarde en honderd en een hoaxes.

  • @teigertje Wat me opvalt is dat de Surinamers en Antillianen die ik ken echt zonder uitzondering schijten op Quinsy Gario. Hij vertegenwoordigt niemand met zijn “standpunten” en zou ook geen aandacht meer moeten krijgen. Als kunstenaar is hij volstrekt oninteressant, als mens is het een arrogante flapdrol, we moeten hem maar gaan negeren en als hij blijft zeuren gewoon als slaaf verkopen en verschepen naar Micronesië ofzo.

 6. Hahaha, de tot twee keer toe veroordeelde pedofiel Pinkypaint/ Tani geuben zit me op de Geenstijls te bedreigen, want ik mag niks zeggen over Demmink ofzow…

 7. Niet alleen verzamelt Tani Geuben/ pedofiel pinkypaint kinderporno, hij verzamelt ook informatie over mij! Het is even de vraag waar hij het hardst op klaarkomt.

 8. Oh kijk, de crimineel Micha Kat zat het draadje ook al te volgen waarin pedofiel pinkypaint me nu bedreigt. Die debiel heeft niet eens door dat niet Paternotte, maar van Rossem het stukje schreef.

 9. Volgens mij heeft Kat ook niet door dat hij de NOS beschuldigt van samenwerking met pedo’s, maar dat hij zelf zijn gestolen JDTV video’s via het youtubekanaal Pinkypaint op zijn website plaatst. Als hij zich er wel van bewust is is het gewoon echt een hele smerige rat.

  Beetje de emoties van Pinkypaint misbruiken, zodat hij zelf JDTV video’s op zijn site kan plaatsen. Je kan nu dus hardop zeggen dat Kat samenwerkt met een veroordeeld pedofiel. Ooit had ik groot respect voor micha, maar nu zou ik waarschijnlijk zijn neus breken na alles wat hij online over me heeft geschreven.

  De eerste keer dat ik pinky tegenkwam vond ik het op zich best een aardige kerel. ik schrok me dan ook rot toen ik over zijn verleden hoorde. Ik snap best dat hij de gang van zaken allemaal niet eerlijk vind, maar als veroordeeld pedofiel heb je toch echt wel iets fout gedaan. Dat Demmink met soortgelijke zaken wegkomt doet er dan eventjes niet toe. Tani als je mee leest, verwijder alle JDTV video’s van je kanaal en laat Micha het lekker zelf uitzoeken, Zo niet dan vrees ik dat je kanaal volgende week is verdwenen wegens auteursrechtschendingen.

 10. Kijkend naar de “grooming” video’s op pedo pinkypaint’s kanaal en andere pedofiele verwijzingen, is het een uitstekend idee als dit kanaal verdwijnt. Dus ik hoop eerlijk gezegd dat hij ze niet verwijdert en het zover komt.

 11. Nee, anders had je dat wel op beeld gezien. JDTV heeft wel contact met hem gezocht, maar dat is nooit echt wat geworden. Frank L. en Bart van W heb ik wel persoonlijk gesproken. Ik heb Robby wel op beeld in de serie Faits divers die ik heb ondertiteld.

 12. Bedankt Eric, ik heb mij enige jaren geleden verdiept in de verdwijning van Manuel Schadwald en kwam destijds tot de conclusie dat Marcel Vervloesem een zeer kwalijke rol heeft gespeeld mbt het opkloppen (en dan zeg ik het nog netjes) van diverse wild-west verhalen. Het is nu ‘door al deze aangedikte verhalen’ vrijwel onmogelijk geworden om verder gedegen onderzoek te kunnen doen en nieuwe feiten boven water te krijgen. Vandaar dat ik niet mee ga in “gebakken lucht” verhalen zoals die onlangs weer werden gepubliceerd in o.a. het AD.

  In deze uitzending (van het eerste uur) hoor je Robby Van der Plancken zeggen dat Manuel Schadwald nog in leven is.

  • Ik vind mezelf trouwens totaal niet op die Robbie vd Plancken lijken. Snap niet welke gelijkenis de complotwausjes zien.

   @Glennvan8
   Was het Marcel Vervloesem die aan kwam zetten met verdachtmakingen aan het adres van de vader van Manuel? Die zou hem toch zogenaamd in de Berlijnse Pinokkio bar (niet de Praagse) verkocht hebben aan de “pedonetwerken”? Het rare vind ik dat er al vrij snel door dat fantasieverhaal heengeprikt werd, maar dat er nog steeds van uitgegaan wordt dat Manuel in die netwerken terechtgekomen zou zijn. Terwijl de basis daarvoor ontbreekt, want die vader is dus onschuldig. Als die vader dat niet gedaan heeft, zijn alle pedosprookjes die daaruit volgen natuurlijk ook onjuist.

Reacties zijn gesloten.