Over kalkoenen, grenzen rond Europa en zo..


In de wereld van tsaar Poetin en sultan Erdogan spelen zaken als eer en aanzien, wraak en respect van oudsher een niet te onderschatten grote rol.
Een belangrijke rol om dit te bewerkstelligen zijn hun propagandamachines die op volle toeren draaien en de Russen en Turken krijgen dus dagelijks te horen hoe geweldig deze staatsmannen zijn die het volk onder het juk van het (hun vernederende), Westen vandaan haalden.

btw: Ik vind de vele pro Russische artikelen op sites als Boublog toch wel interessant als je dit bekijkt vanuit het belang propaganda vanuit Rusland en de van oudsher vele plottheorieën  waar de Russen een patent op lijken te hebben. Turkije is altijd de “kwaaie” (lol roekeloze kalkoen!) , met als bekendste voorbeeld voor Boudine persoonlijk de kwestie Baybasin.

Maar goed, beide heren zijn democratisch  *kuch* gekozen middels verkiezingen en op het eerste oog dus op volstrekt legitieme wijze aan de macht gekomen. Als je wat verder kijkt dan blijken er inmiddels in beide autoritair bestuurde landen toch wel wat journalisten en critici monddood (dat wil zeggen opgesloten of onder huisarrest geplaatst), gemaakt, geïntimideerd, het land uitgezet of simpelweg de toegang ontzegd.
Het bekendste voorbeeld hiervan voor wat betreft Turkije is voor ons de Nederlandse journo Frederike Geerdink.
Wat betreft Rusland is er een Black list van o.a Nederlandse persona ’s non grata.

Beide heren weten dus niet van wijken en lijken dus erg veel op elkaar qua autoritair haantjesgedrag en ze waren tot voor kort dikke (lees pragmatische), vrinden. Echter, sinds Rusland zich op/in Syrische bodem/ lucht  wat intenser ging bemoeien is deze vriendschap razendsnel ten einde gekomen met als dieptepunt het uit de lucht schieten van een Russisch gevechtstoestel en het saboteren van de daaropvolgende Russische reddingsactie door Syrische rebellen.
Wat opvalt is dat beide landen zich op het eerste oog inzetten om Daesh (IS),  te bestrijden maar tegelijkertijd natuurlijk flinke bijdragen leveren om juist de tegenstanders van Daesh uit te schakelen. De zoon van sultan Erdogan koopt illegale Daesh olie op voor zijn louche zaakjes waardoor Daesh geld blijft opstrijken om hun fictieve staat te bekostigen en Rusland bombardeert gewoon iedereen plat in Syrië die Assad dwars liggen.

Want uiteindelijk draait om het behouden en uitbreiden van de macht voor meerdere eer en glorie van respectievelijk het Ottomaanse en Tsaristische rijk en niet om het samenwerken tegen Daesh.
Zolang deze impasse niet ten einde komt of in ieder geval controleerbaar, zal ook de vluchtelingenstroom naar Europa niet ophouden. Iets wat beide heren niet bijster kan interesseren want een gedestabiliseerd Europa is juist in hun belang.
Europa kan wel denken dat zij vanmiddag in Brussel afspraken kunnen maken over o.a. de grens tussen Turkije en Griekenland, zie hier een artikel over de nonsens hiervan, zolang een Erdogan of Poetin op het pluche blijft zitten zie ik het donker in.

2 thoughts on “Over kalkoenen, grenzen rond Europa en zo..

Reacties zijn gesloten.