Anal Haq

hebdoDit stuk is een reactie op het mooi geschreven en uitgebreid onderbouwde artikel van Rhazes, dat niettemin bezaaid is met feitelijke onjuistheden en gebrekkige analyses. Kort samengevat probeert  hij als een zware shag rokende marxistische denker uit de jaren zeventig de opkomst van gewelddadig moslimfundamentalisme volledig te verklaren uit sociale en economische omstandigheden, waarvan de arme moslims de willoze slachtoffers zijn. Ik vind dat nogal neerbuigend en paternalistisch in de richting van die moslims, want natuurlijk hebben ook zij een individuele verantwoordelijkheid voor hun daden en is hun handelen naast sociaal-economische factoren óók te verklaren uit een giftige interpretatie van hun geloof. Deze factoren negeert hij volledig.

Natuurlijk is niet alle Islam gewelddadig, zoals Rhazes olijk framede. Net als andere grote religies is het geen doctrinaire eenheid, maar een rijke schakering aan zeer uiteenlopende en vaak tegenstrijdige overtuigingen. Sommige daarvan zijn liberaal, terwijl andere zeer onverdraagzaam, humorloos en zelfs gewelddadig zijn, zoals we de afgelopen dagen merkten. In wezen maakt Rhazes dezelfde denkfout als PVV’ers, als hij het over “de” Islam heeft. Dat bedroeft me, want er is zeker een Islam te vinden die ik liefheb. Ik ben dol op het Soefisme, heb geen enkel probleem met hetJihad concept van de Ahmadiyya moslims, dat gaat over innerlijke strijd en godsdienstvrijheid, houd van de extatisch wervelende Derwishen, bewonder de Marokkaanse Gnawa mix van Afrikaans animisme en Islamitische mystiek die zoveel westerse muzikanten inspireerde en smul van de wijsheden van een Inayat Khan, een Mansur al Hallaj, verslind het Islamitische anarchisme van Hakim Bey. Dat is mijn Islam. Terwijl de terroristen die de afgelopen dagen zo in het nieuws waren eerder wat hebben met het Salafisme en Wahabisme, een letterlijke interpretatie van de Koran, geen innerlijke, maar een offensieve Jihad, geweld en een verstikkend, bizar moralisme.  Die Islam verwerp ik.

Ik denk dus niet dat fundamentalistische ideologie intrinsiek is aan “de” Islam en ook niet dat de opkomst van moslimfundamentalisme het gevolg is van westerse geopolitiek.  Om dat aan te tonen, hoef je nog niet eens zo ver terug te kijken, want de ideologie waardoor Al Qaeda en IS (dat ooit deel uitmaakte van al Qaeda) geïnspireerd werden, is te herleiden naar de opvattingen van Sayyid Qutb.  Niet naar het geheel van de Islam, maar een heel specifieke ideologie daarbinnen. Qutb en zijn discipelen verzetten zich niet primair tegen westerse geopolitiek, maar vooral tegen westerse, liberale waarden. Het ging ze om westerse decadentie, seksualiteit, jazz, ontaarde kunst en materialisme. Die vond hij deel uitmaken van de Jahiliyyah. En vanzelfsprekend haatte hij de Joden.  Ook geloofde hij in een offensieve Jihad om een universele heerschappij van zijn versie van de Islam te bereiken, zodat de Shariah overal zou heersen. Deze Qutb was de mentor van Ayman Zawahiri, de huidige leider van Al Qaeda, die op zijn beurt de mentor was van Osama Bin Laden en zijn opvattingen  vormen de ideologische bodem onder het “denken” van de Parijse terroristen, die lid warenvan AQ en ISIS. Interessant om te zien hoe die ideologie gelijktijdig ontstond met het neoconservatisme van Leo Strauss, die precies dezelfde  kritiek had op de liberale verworvenheden van de westerse samenleving, zoals goed geïllustreerd wordt in de controversiële BBC documentaire The Power of Nightmares. Ik zie het moslimfundamentalisme en neoconservatisme dan ook als twee kanten van dezelfde medaille. Het gaat niet om de geopolitiek van het westen, maar om liberale waarden die onder vuur liggen.

Inderdaad was het “gouden tijdperk” van de Islam behoorlijk verdraagzaam zoals Rhazes terecht opmerkt, hoewel er ook in dat tijdperk voorbeelden genoeg te vinden zijn van ketters, die gestenigd of de hals doorgesneden werden vanwege hun overtuigingen. ik noemde eerder al Mansur al Hallaj, die gestenigd werd vanwege zijn individualistische godsbeeld, waardoor hij over God sprak in de eerste persoon enkelvoud.

Heeft Rhazes het als marxistische zware shagroker ook moeilijk mee, die eerste persoon enkelvoud, die persoonlijke verantwoordelijkheid van moslimterroristen om te moorden en te verminken. Het lijkt er zelfs bijna op of hij dat geweld legitimeert, zo ver gaat hij in zijn bevoogdende slachtofferdenken. Terwijl de daders Frans-allochtone jongeren waren, die niets te maken hadden met Palestina, de Amerikaanse invloed op Iran, of de in Saoedi Arabië aanwezige troepen. Ze vermoordden de redactie van Charlie Habdo niet uit mededogen met het lot van de verdrukten, maar omdat  deze de profeet Mohammed beledigden en ze het oneens waren met de verderfelijke moraal van dat blad. Die was niet alleen smalend tegenover de fundamentalistische Islam, maar stond met een kunstenaar als Wolinski evengoed voor seksuele bevrijding en eigenlijk alles wat Qutb verwerpelijk vond aan de Jahiliyyah. Die Joodse supermarkt waar vier onschuldigden vernmoord werden heeft werkelijk niets met Israëlisch beleid te maken, maar met Joden en de haat tegen Joden die intrinsiek is aan de ideologie van Qutb. Er werd dan ook geen Israëlisch doel geraakt, maar een Joods doel. Of legitimeert Rhazes hier jodenhaat onder een flinterdun vernisje van antizionisme?

Als liberaal ga ik vooral uit van persoonlijke verantwoordelijkheid en zie die terroristen kortom niet als slachtoffers, maar als daders van gruwelijke misdrijven. Als massamoordenaars. Op geen enkele wijze is de link te leggen tussen westerse geopolitiek en de daden van deze terroristen, het is ook niet het voornaamste drijfveer van hun ideologie, zoals ik hierboven demonstreerde.  De oplossingen die Rhazes biedt om een tweede Charlie Hebdo  te voorkomen lijken me dan ook niet effectief.  Wij kunnen helaas niet ingrijpen op het binnenlands beleid van Saoedi Arabië, dat kolonialisme lieten we nou net achter ons en bovendien moeten we dan eerst afkicken van onze olieverslaving. De terroristen willen geen  tweestatenoplossing of een oplossing binnen de kaders van het internationaal recht, maar dat alle Israëli’s de zee ingedreven worden; aan de opheffing van de sancties tegen Iran wordt in het kader van de nucleaire onderhandelingen al hard gewerkt en bovendien laat het de Sunnieten van IS en Al Qaeda volstrekt koud wat er in het Shi’itische Iran gebeurt.  Dus dat zal een tweede Charlie Hebdo ook al niet voorkomen.

Wat wel? Heel weinig, want deze terroristen worden vooral gedreven door een uiterst radioactieve mix van persoonlijkheidsproblematiek en een giftige ideologie, waarin een al voor hun bekeringgewelddadige persoonlijkheidsstructuur gekanaliseerd wordt. Met geopolitiek heeft dat weinig te maken, want je moet dus de haatpredikers aanpakken die geseculariseerde jongeren hersenspoelen,  ingrijpen op het internet, waar die jongeren zichzelf  soms radicaliseren, infiltreren in vriendennetwerken als sharia4Belgium, actief repressief optreden en maatwerk leveren op een microniveau. Het is een illusie om te denken dat terrorisme zal verdwijnen als het westen zijn geopolitiek zou veranderen. Het enige dat overblijft is helaas symptoombestrijding.

47 thoughts on “Anal Haq

  1. Haha, allemaal boze mensen vanwege ditzelfde stukje op FrontaalNaakt. Zware shagroker Rhazes helemaal van de leg, Professor Murat van de Osama bin Laden universiteit in Raqqa overstuur, ik heb het weer helemaal gedaan!

  2. Hahaha, ik moet erg lachen om onze opperplotter martin. Krijgt een mail van de NOS met wat vragen. Hij reageerde in eerste instantie met zijn fantasieverhalen over de elite, een te vormen wereldregering en geheime agenda’s. Nu hij weet dat het om een artikel over complotdenken gaat wil hij de NOS niet meer te woord staan. Blijkbaar belt hij alleen met mensen die hem geloven in zijn wanen en niet met mensen die anders denken dan hij. Krijgt hij een kans om zijn woord uit te dragen naar een breed publiek, grijpt hij hem niet, de sukkel.
    Jammer, want ik had wel weer eens willen lachen bij het lezen van een leuk artikel.

  3. idd. Ook al is de insteek een onderwerp over complotdenken (op zichzelf een negatieve connotatie), als je sterk in je schoenen staat en vertrouwen uitstraalt kun je mooi een pitch afsteken…… helaas…. Gevalletje Dankbaar.

  4. Hier zijn vele ontplotters. Misschien kan iemand van jullie mij uitleggen waarom er zo een mega aandacht is voor een ruim dozijn mensen dat is afgeslacht door de islam en je praktisch tot bijna niets leest of hoort over die zelfde soort broeders die wekelijks 10 x een dozijn christenen en anders denkende afslachten in de rest van de wereld met name afrika?

    • Omdat dit dichterbij komt? het is in europa zelf en niet ver weg in afrika. Nu kan het ons ook raken…… Lokaal nieuws is voor de meesten interessanter dan nieuws van ver weg. Logisch want lokale gebeurtenissen kunnen direct invloed hebben Op je leven. Als je vindt dat ander nieuws aandacht moet krijgen dan kan je je daarvoor inzetten, opiniestukken sturen, website oprichten etc….

    • Dat van die kievietseieren staat nog steeds in het nieuws. Vandaag nog…. Er mogen geen eieren geraapt worden, vanwege de lage kieviet stand. Alleen jet traditionele eerste ei mocht gezocht en geraapt worden.

  5. Ik vind het knap Jeroen dat je nog zo lang in discussie bent gegaan onder je stuk. Wat een naieve en gevaarlijke gedachten worden daar door sommige mensen geportretteerd,

    • Wat een ongelofelijke debielen he….. Nu probeert iemand die net doet of ze Joods is (Shula) mij weer emotioneel te chanteren, zoals ik eerder gechanteerd werd met mijn “aanzien” (like I care), constant wordt geprobeerd mijn woorden te vervormen, ik word voor islamofoob uitgemaakt terwijl ik een lange liefdesverklaring aan de Islam schreef, het lukt niemand om door de fopwetenschap van Rhazes heen te prikken terwijl zijn kennisniveau van sociologie lager is dan een eerstejaars sociologiestudent (ik studeerde zelf nog bestuurskunde, wat nogal wat overlap heeft met sociologie), die Mart probeerde de “theorie” van Rhazes te verbouwen tot iets heel anders dan wat hij schreef, er komt geen einde aan de stupiditeit, intimidatie en intellectuele oneerlijkheid. Wat een beerput.

      En dan word ik als klap op de vuurpijl voor leugenaar uitgemaakt terwijl ik alleen maar meningen en analyses geef en ontneemt mijn Joodse identiteit me schijnbaar ook ieder spreekrecht.

      Ze kunnen het nog niet eens over hun lippen krijgen om een aanslag op een Joodse supermarkt antisemitisch te noemen.

      Ik heb erg te doen met Peter, die maar mooi opgescheept zit met dat menselijk puin.

      • Yup, het heeft niets te maken met een objectieve poging om tot de kern van het probleem door te dringen en zo hopelijk de destructieve tendens te doorbreken. Het is puur ‘agenda-pushing’ gegoten in een soort van intellectueel semi-academisch format.

        Het is precies hetzelfde als al die ‘godsgeleerden’ in de madrassa’s of daesh-huiskamers die jonge mensen met een bomvest of AK47 de dood insturen. Puur evil.

        In dat kader begrijp ik Peter ook niet. Hij incasseert al jaren het meest oneerlijke venijn om juist dit soort walgelijke manipulatie aan de kaak te stellen. Maar tegelijkertijd laat hij zich beetnemen door zijn eigen ‘achterban’ dat exact dezelfde destructieve leer propagandeert.

        • Peter zit tussen twee vuren. Een aantal jaren geleden werd hij terecht doodmoe van de islamhaat op zijn site en gooide toen alle vaste reaguurders eruit. Die waren ook heel extreem, maar wat hij ervoor terugkreeg is minstens even mismaakt, maar dan op een extreemlinkse manier. Hij heeft natuurlijk de steun van een reaguurdersgroep nodig, zeker ook omdat hij tot op de dag van vandaag op een vervelende manier gestalkt wordt door zijn oude reaguurdersclubje, die hem echt kapot proberen te maken.

          Hij is daarnaast een radicaal voorstander van de vrijheid van meningsuiting, dus hij zit nu vast aan deze groep en laat ze vooral door zijn liberale overtuigingen hun gang gaan, ook al is er geen enkele verwantschap met zijn eigen opvattingen. Ik en nog een paar anderen die wat sporadischer reageren staan daar volgens mij wat dichterbij.

          Ik vind echt dat hij wat beter door zou moeten krijgen dat de rechtvaardigingen die nu te lezen zijn naar aanleiding van de Charlie Hebdo aanslagen identiek zijn aan de manier waarop Breivik door extreemrechts goedgepraat werd.

          Hoe dan ook, ik kan natuurlijk best wat hebben, neuk ze aan het eind van de dag allemaal de moeder en blijf lekker doorreageren.

          • resumé: je kunt tikken tot je vingers blauw worden op het blog van Peter, het gros van de reageerders wil niks leren van elkaar maar willen enkel hun zelf gecreëerde illusies staande houden. Als de hele Westerse wereld maar liev doen tegen al die geradicaliseerden dan is er misschien nog hoop op een goed einde en houden ze vanselluf wel op met het plegen van aanslagen. Zoiets.

            En mensen uit Israël die moeten allemaal hun muil houden want zij zijn verantwoordelijk voor alle leed in het Midden Oosten. Eigenlijk zijn zij voor alles wat er fout gaat medeverantwoordelijk. dit verschilt dus niet met de mening van de gemiddelde plottert. Iedereen die in Israël woont mag dus in de zee springen, they don’t care.

          • Over de PVV wil ik het helemaal niet hebben, maar dat halfbakken gezemel onder het mom van quasi intelligentie onder je stukje op FN is echt tenenkrommend.
            Kijk eens wat er vanavond weer gebeurt is in België, gisteren zei een Opstelten nog dat Parijs nog een heel eind van Nederland ligt. Terwijl het niet meer de vraag is of maar wanneer er iets gaat gebeuren in dit kikkerland.

            Dat oudenwijven gelul over wat de westerse wereld toen en toen fout heeft gedaan, kan best wezen en snap ik ook nog wel maar dat verandert geen bal aan de huidige situatie. We kunnen hoogstens leren van fouten. Ik was ook niet blij met de aanpak in Irak en dat zal zeker een reden zijn voor een deel van de terreur maar we moeten nu dealen met de problemen die er nu zijn. Tien jaar geleden boeit dan even niet zo.

      • Haha, het is idd nogal naïef ultra links wat er zo nu en dan uit komt rollen.

        Maar dan zie je daar zo’n Antisoof opduiken met zijn quasi interessante alternatieve gewauwel over goed en kwaad of volstrekte onzin over computers een discussie eerder.
        Ondertussen wel serieus ingaan op artikelen van en reageren bij Martin Vrijland.
        Gewoon lekker met de omgeving meepruttelen.
        Of een excellent zwembad, vroeger bij Boudine Berkenbosh een vaste reageerder.

        Verder nog een paar vrij opdringerige types die lopen te zuigen, zo zie je maar, ieder blog heeft er mee te stellen.
        Toch zijn er best wel zinnige opmerkingen, de meeste mensen daar heb ik geen problemen mee.

  6. Martijn Alberda doet donderdag 15 januari zijn verhaal bij de MSM
    Na veel getouwtrek met de redactie van Giel Beelen en uiteindelijk een verzoek van Giel zelf, heb ik tevens toegezegd morgenochtend in zijn uitzending op 3FM te komen om 6:45 uur. Het gesprek zal gaan over de aanslagen in Parijs.

    • Doe jij dan verslag morgenvroeg, als ik geslapen heb dan lees ik het wel na.
      *Gaat echt niet vroeg opstaan voor Martin* Gaap

  7. Nou, met Giel kan je veel kanten op. Hij is in ieder geval authentiek.Maar ik heb het net beluisterd, maar deze “Martijn” gaat niet klem. Giel: “Weet je het zeker” – Martijn: “Ja, zeker weten” – Giel: “Oké”.

    Zou pas gillen zijn als Giel zijn maatje Lange Frans even debunked in een uitzending.

  8. Nou, met de vraag naar die boekentip bleek de wakkere Martijn toch aardig in slaap te zijn gesukkeld.

    • Don heeft naar mijn weten zelf kinderen. Het enige dat ik mij daarom afvraag is hoeveel bier, drugs of medicijnen je moet slikken om een vader zo moedwillig te willen beschadigen.

      Dit is namelijk puur een aanval op een kind omdat je de vader niet ziet zitten, of laffer, niet kan bereiken. Je valt geen kinderen aan. Zelfs niet de ouders via hun kinderen. Dat gaat tegen ieder protocol in. Er ligt een verantwoordelijkheid in leiderschap, zoals Sun Tzu uitmuntend illustreert:

      Before hiring Sun Tzu, the King of Wu tested Sun Tzu’s skills by commanding him to train a harem of 180 concubines into soldiers. Sun Tzu divided them into two companies, appointing the two concubines most favored by the king as the company commanders.
      When Sun Tzu first ordered the concubines to face right, they giggled. In response, Sun Tzu said that the general, in this case himself, was responsible for ensuring that soldiers understood the commands given to them. Then, he reiterated the command, and again the concubines giggled.
      Sun Tzu then ordered the execution of the king’s two favored concubines, to the king’s protests. He explained that if the general’s soldiers understood their commands but did not obey, it was the fault of the officers.
      Sun Tzu also said that, once a general was appointed, it was his duty to carry out his mission, even if the king protested. After both concubines were killed, new officers were chosen to replace them. Afterwards, both companies, now well aware of the costs of further frivolity, performed their maneuvers flawlessly.

      Wanneer Don zichzelf niet in de hand heeft, zal er ingegrepen moeten worden.

  9. Valt toch allemaal onder vrijheid van meningsuiting, nietwaar?
    En een ieder moet zich toch welkom voelen hier want anders wordt het heel monotoom.
    Goh, dat wij dat maar niet willen begrijpen bij de moderatie.

    Don hoopt overigens dat iedereen komt kijken op zijn site, daar is hij op uit.

    Aandacht..aandacht en dat het negatief is maakt hem niet uit.
    Hij is ook bevriend met Martin Vrijland, laten we dat niet vergeten.

  10. @Ziva

    Wanneer is die zitting Mos vs Kat precies? Ik heb de eerdere zittingen ook gefilmd, dus misschien toch wel leuk om dit ook vast te leggen.

    • en zo zei Opstelten gisteren nog: ik zie geen reden om ons extra zorgen te maken.
      Het was in Parijs, zit ook nog België tussen Frankrijk en Nederland.

  11. Jeroen zorg ervoor dat Nujij.nl mijn site unblocked zodat ik morgen op Vrijdag als het volle bak is eens en voor altijd afreken met de Hoax van Parijs. Nou hier gaan klappen vallen. Ze hebben mijn site link geblocked doe er iets aan en ik plaats het morgenmiddag rond 2 uur.

    • Je bent helaas tijdelijk opgeofferd voor de ‘greater cause’ @Alex. Het is nu even niet de bedoeling dat al teveel mensen ontdekken dat deze aanslagen geen hoax zijn. Dat is belangrijk, want dan komt de schok wanneer het hen treft des te harder aan, en zijn ze daarna nog veel beter te manipuleren dan ze nu al zijn.

      Geduld, we nemen snel weer op de gebruikelijke manier contact met je op. Code word is nog steeds “Josephine”.

    • Ja precies, we willen ze nog even vasthouden in de matrix van die illusie, wan dan komt de klap harder aan. Sorry Nieuwsbreker, dat we onze nieuwe psy-op niet op tijd met je deelden.

Reacties zijn gesloten.