Hope is not a policy

Doop in de Jordaan

Doop in de Jordaan, Israel

Het leven van een ‘wakkere waarheidsvinder’ gaat niet over rozen dat is inmiddels wel duidelijk. Het is een leven achter een toetsenbord naast een stapel juridische ellende, veroordelingen, dwangbevelen, medicijnen, of flessen drank. That is, als je als wakkere waarheidsvinder nog over een woonkamer beschikt of een backpacker stapelbed bij elkaar weet te scharrelen.

Het kan namelijk nog beroerder. Jezelf dakloos plotteren, illegaal reizen in treinen of trams, slapen in een kille kelderbox annex zwervers-toilet, en je wassen in de sloot achter de Intratuin. Niet dat je dan als ‘wakkere waarheidsvinder’ gaat bedenken hoe je zo snel mogelijk uit die situatie moet geraken, of je handy cam in de gracht gooit en je de hulp die je al talloze malen is aangeboden eindelijk aanvaardt; nee, dat doe je natuurlijk niet. Je gaat dan ruzie staan maken bij de gemeentelijke instantie die een ‘daklozen-uitkering’ voor je moet goedkeuren. Net zo lang tot je het gebouw wordt uitgezet en de medewerking wordt stopgezet. Vervolgens zet je je statief maar weer op, en brabbelt in de wandelgang wat over ‘terreur’ en andere ‘het is niet eerlijk, want zij zijn groot en ik ben klein’ hersenspinsels. Dan ben je natuurlijk niet compleet in de war. Dan zie je het haarscherp. Om te verzuchten; ik hoop maar dat het goed komt.

Nope, Nico van den Ham. Hope is not a policy. En het komt zo niet goed. Zoek hulp, of beter, aanvaard de hulp die je nog steeds geboden wordt. Ook jij hebt recht op een vredige oude dag. Maar dan moet je het wel zelf willen.

15 thoughts on “Hope is not a policy

  • ja, bijzonder triest.
   En allemaal helemaal voor niets, want hij bereikt werkelijk niets met zijn gedrag anders dan dat hij bevestigd wordt in zijn destructieve denkbeelden door de mensen die hij zo graag wil helpen.

   Haal Nico uit zijn bubble, geef hem een baantje op een kinderboerderij en hij is binnen een maand de favoriete mopperopa van de wijk.

 1. Wanneer je het hele filmpje bekijkt valt er toch iets op.

  Bij het daklozenloket, waar ze vast niet helemaal achterlijk zijn, werd er blijkbaar ernstig getwijfeld aan Nico’s beweringen, dat hij a) dakloos is, b) geen inkomen heeft, c) zich in de sloot wast, d) zijn schaarse bezittingen in de bosjes heeft verstopt.
  Hij slaat op tilt, als ze hem vragen, hoe ze dat zouden kunnen verifieren. Dan zijn het NSB’ers en is het 40-45 all over again.
  Tel daar bij op, dat hij zelf al een poosje geleden heeft gezegd, dat hij geen voet meer in dat ondergepiste keldercomplex zet, en hij er altijd weldoorvoed (hij wordt te dik, zegt hij zelf), uitgeslapen, gewassen en geboend, goed geschoren en geföhnd uitziet, en er gaan bellen rinkelen.

  Begrijp me goed, ik zou niet graag in de schoenen van Nico van der Ham staan, maar dat hij dakloos en inkomensloos is (met als beste kameraad de drugsmiljonair Steve Brown), dat gaat er ook bij mij niet in.

  • Ik heb een vermoeden dat hij in Alkmaar bij de voorzitter van Wilnu dhr Gelder verblijft. Op zijn twitter account komt vanaf de lokatie steeds Alkmaar boven tafel als je naar zijn tweets kijkt. Dhr Gelder woont namelijk in Alkmaar en hij en Nico kunnen goed met elkaar door 1 deur is mijn idee.

 2. Ik vind het een beetje heel erg zielig. Zo’n man op die leeftijd en dan niet nederig bedelen maar agressief bedelen in een quasi socialistisch sausje – alsof hij een FUCK geeft over iets of iemand behalve zichzelf – lees IK IK IK IK.

  Ik kan er niets mee. Zo’n man hoort in een inrichting of kan hij eigenlijk gewoon niet beter afsterven? Ik zou in zijn positie wat nederiger zijn. Misschien moet hij een ticket naar India of Soedan boeken en kijken hoe lang hij het daar volhoudt? Nee… Dat is niet eerlijk. Australië? De VS? Polen? Rusland?

  Als de beste man niet in Nederland was geboren was hij al dood geweest. Geen grapje. Zonde van het geld. Ik kan er verder niets over zeggen.

 3. Nico is tenenkrommend maar ‘PapaErik’ -waar Nico zich over heeft ‘ontfermd’- is zo mogelijk nog tenenkrommender. Nee, natuurlijk gaat ‘PapaErik’ geen gekke dingen doen. Hij vliegt alleen maar schuimbekkend de gordijnen in (helemaal op het eind) als je de namen van de kinderen van ‘PapaErik’ niet in de juiste volgorde weet te reproduceren. Verontrustend.

Reacties zijn gesloten.