zakar

Israeli artist Tuly Ziv

Israeli artist Tuly Ziv

Het is vijf uur ‘local time’ wanneer ik dit schrijf. Met tegenzin. Het duurt nog een paar uur voor de zon ondergaat en ‘yom hashoah’ officieel begint. Morgen zal overal in Israel traditioneel alles stilstaan wanneer voor 2 minuten het luchtalarm klinkt. Morgen zal ik weer – deels beroepsmatig, deels prive – de indrukwekkende verhalen horen van mannen en vrouwen die de Holocaust hebben overleefd. Verhalen over helden, barbaren, onvatbare herinneringen en ervaringen, over verdriet, hoop en mij weer verbazen over de ongelofelijke kracht, moed en doorzettingsvermogen. Ook ik zal thuis zitten in mijn ouderlijk huis waar mijn vader traditiegetrouw alle namen van onze familie zal oplezen. Van hen die het barbarisme van het Nazi-duitsland niet hebben overleefd.

In enkele uren zal ook in Nederland worden stilgestaan bij die talloze helden die hun leven hebben gegeven onder het juk van de Nazi’s, maar ook door oorlogsgeweld ver buiten de landsgrenzen of slechts enkele jaren geleden. Dappere, dappere mensen. Mannen en vrouwen. Wit en gekleurd.

Met tegenzin schrijf ik dit stukje, zoals ik al zei in de eerste zin. Met tegenzin inderdaad, want ergens hoopte ik dat vooral deze avond, en morgen niet te vergeten waar we onze helden en martelaren (nogmaals) herdenken en eren, een moment van bezinning zou brengen. Een pas op de plaats. Even loslaten en herijken waar we mee bezig zijn. Maar dat lijkt wel volkomen onmogelijk vandaag de dag.

Het hebreeuwse woord ‘zakar’ – de titel van dit stukje – is een werkwoord dat zoals zoveel woorden in deze taal verschillende betekenissen kent. ‘zakar’ betekent ‘herinneren’, maar ook ‘nadenken’, ‘opslaan’, ‘benoemen’, maar altijd in de context van ‘woord en daad’, ‘actief opgevolgd’.

Denk daaraan, neem een moment, en lees de Twitter timeline van Ebru Umar, de columnist die zich tussen wanhoop en chocolade-ijs manmoedig probeert staande te houden. De haat, de perverse haat die naar haar geschoten wordt is onvoorstelbaar. Maar lees ook de domme naïeve schofferende post van idioot Don Quijotte die het in zijn verveelde koppie weet te presteren om bij een nietszeggend beledigend tekstje plaatjes en filmpjes te plakken met “Hitler was Right”. Of neem totaalidioot Micha Kat, die voormalige collega’s zonder na te denken weer eens wegzet als ‘Nazi’s”. Of neem Wim Dankbaar die maar niet weet op te houden met het terroriseren van een familie en in het bijzonder een ‘oude moeder. Een man die – zoals hij zelf schrijft – weet dat deze moeder door de moord op haar dochter en de jarenlange onzekerheid over dader en motief grote psychische problemen heeft gekregen en inmiddels niet meer zelfstandig kan wonen. Die moeder wordt zonder enige terughouding tot vandaag geterroriseerd door Wim Dankbaar. Het is onvoorstelbaar, maar het gebeurt.

Alleen al voor de Ebru Umar’s, de Moeder Vaatstra’s en al die onschuldigen die worden getergd, getreiterd en ronduit geterroriseerd door die enkeling die denkt dit te mogen doen omdat.. ja, omdat.. waarom eigenlijk? Alleen al voor hen, uit respect voor al die helden die hun leven hebben gegeven, is het belangrijk dat we blijven herdenken. Om het nooit meer te vergeten.

Voor hen, een traan en een lach, verdriet en hoop.

Babi Yar

36 thoughts on “zakar

 1. Waarom neem je nu een filmpje met in de titel Babi yar? Babi Yar is al lang fake gebleken. Verder heb ik niets tegen dodenherdenking maar dan wel allemaal. De Duitsers vochten voor hun volk hetgeen voor mij gelijk staat aan dat jij voor jouw volk vecht in het IDF. Misschien moeten we beter politiek en dus oorlog afschaffen.

  • Ik heb op dit moment niet zoveel geduld voor holocaust-ontkennende of ‘Hitler-is-een-goede-peer’ gereutel @Don Q.

   Kies je woorden zorgvuldig, anders beland je in de eeuwige spambak.

 2. Zat net even het stukje van Dankbaar te lezen, hij weet dus donders goed wat er met haar aan de hand is, maar hij heeft er peop aan want het gekwetste ego van de heer Dankbaar is oneindig belangrijker. Maar dit staat er dus:
  “Mevr. Terpstra is oud en ziekelijk en bij haar is een gecompliceerde rouw- en een posttraumatische stres-stoornis vastgesteld”

  En dat is echt heel heavy, zo ’n post traumatische stress stoornis heer Dankbaar, je moet je echt zo diep schamen dat je zo iemand lastig blijft vallen. Ze woont dus niet meer zelfstandig en is misschien ook al niet meer handelsbekwaam. Zoek dat woord maar eens op heer Dankbaar, wat ben je dan toch dom dat je denkt dat haar familie geen rechten heeft me dunkt. Waanzin galore!

  En ik ben vanavond twee minuten stil, voor alle slachtoffers van oorlogsgeweld.
  Bravo voor dit mooie stukje, helaas zo waar.

  • Volgens mij zou vandaag ook het vonnis worden gewezen inzake beslag van Dankbaar op een rekening van Moszkowicz. Bij slecht nieuws is Wim nooit erg vlot met het publiceren van updates.

 3. Ik val misschien in herhaling, maar het moet me toch van het hart.

  Ik lees een goed stuk over het gedenken (zakar) van de slachtoffers van het nazisme, en dan… komt de antisemiet Don Q en kotst het hele stuk onder door als eerste te reageren. Waarna hij ook nog antwoord krijgt. Moeten wij dat nu echt lezen? Waarom denk je dat ik nooit op sites als Stormfront kom? Gestoorde antisemieten laten meepraten op een blog over complotgekken is net zo iets als de patiënten in een krankzinnigengesticht laten meebeslissen over de diagnose en de behandeling.
  Echt, Ziva en teigertje, het is geen “censuur” als je dit soort lieden de toegang weigert. Ik zie weinig verschil met Barracuda, die — voor mij even onbegrijpelijk — de drek van Adamas op zijn blog toeliet. Waarom deze dieptrieste figuren een platform bieden en de niet-gestoorde lezers confronteren met Stormfront-gereutel?

  Ik was vanavond, zoals meestal, bij de herdenking op de Noordermarkt in Amsterdam. Een eenvoudige bijeenkomst met muziek en kranslegging maar zonder toespraken van hotemetoten.

  • Ik begrijp wat je bedoelt en je hebt natuurlijk gelijk @yoshiyahu
   In dit geval noemde ik expliciet Don Q in het stukje, en heeft hij wat mij betreft daarom het recht om daar op te reageren.

   Maar dat betekent natuurlijk niet dat ik van plan ben om allerlei semantische spelletjes met hem te gaan spelen.

  • wow, telkens wanneer ik denk dat Wim Dankbaar de bodem van zijn absurde hufterigheid wel heeft bereikt weet hij er toch weer een extra diep gat bij te graven.

   Wat een totale idioot ben je wanneer je beslag gaat leggen op de AOW-uitkering van een zwakke oude vrouw, terwijl hij ook had kunnen volstaan met een beslag op een bankrekening. Dan ben je gewoon bewust aan het terroriseren, want zelfs met het schrijnend gebrek aan empathie dat Dankbaar laat zien weet je dat ‘drie weken geen brood of eten kunnen kopen’ voor een dergelijke vrouw zeer ingrijpend en intimiderend is.

  • Wimp heeft zich met deze domme actie vies in de vingers gesneden.

   Vanaf nu kan hij absoluut nooit meer met droge ogen beweren, dat Maaike hem lief vindt en helemaal achter hem staat.
   Het hele gemiereneuk over wat er “eigenlijk” in haar briefjes zou staan volgens de Hineininterpretierungen van Wimp en partner in crime André Vergeer is nu volkomen irrelevant geworden.

   • Nou dat doet hij nog steeds hoor. Ergens in zijn ‘hoger beroep’-geleuter voor die tuchtklacht mijmert hij nog vrolijk hoe erg hij het wel niet vindt om Maaike nu zo’n pijn te doen. Dat is geschreven terwijl er dus een beslag op haar AOW-uitkering lag.

    Zo zegt hij bijvoorbeeld in Hoofdstuk 3 van zijn betoog:

    Klager vindt het oprecht in- en intriest dat hij zich negatief uit moet laten over mevr. Terpstra maar het is evenzeer intriest dat hij door haar in rechte ‘zou’ zijn betrokken terwijl er zo’n goede band met haar, en met de andere onderzoekers rond haar, bestond.

    In- en intriest vindt Wim het dat hij zich negatief moet uitlaten. Beslag leggen op een AOW-uitkering gaat nog een paar flinke stappen verder. Als je dat extrapoleert dan moet Wim eigenlijk van pure ellende zijn haren uit zijn hoofd trekkend door zijn tuin ijsberen, want OMG wat doet hij ‘zijn vriendin’ aan.

    Negative, dus. Hypocrieter vind je het nauwelijks IMO.

    • @Ziva, dat bedoelde ik ook te zeggen.
     Na deze “onthulling” kan hij dat allemaal niet meer beweren.
     Het fundament onder zijn hoger beroepszaak is, dat Maaike onvoorwaardelijk van hem houdt, en van daaruit redeneert hij verder, dat het mandaat aan Mosko dus niet van haar af komt, waardoor Mosko onrechtmatig procedeert, etc. etc.
     Dat fundament is nu foetsie.

    • P.S. En zijn schrijfsels ten behoeve van het hoger beroep, waar hij en Vergeer aan sleutelen, zijn van vóór de onthulling over het beslag.
     Klomp weet zijn stukjes prima te timen.

     • Wimp heeft het zelf ook alleen maar gehad over een beslaglegging bij Moszkowicz. Dat er ook sprake was van een beslaglegging op het AOW’tje van Maaike, dát heeft hypocriete Wimp maar even onder de pet gehouden. Dat je dan als de aap uit de mouw komt nog ‘volgers’ hebt die je onvoorwaardelijk blijven steunen is onvoorstelbaar maar zegt anderzijds natuurlijk alles over de intellectuele vermogens en het moreel besef van deze lieden.
      Maar goed, het gaat een hele onaangename zomer worden voor Wimp. Zijn ‘klacht’ bij de Ombudsman gaat hem ook al niets opleveren en ik heb het donkerbruine vermoeden dat Yehudi Moszkowicz ook nog wel een aangifte wegens smaad en laster voor Wimp in petto heeft. Wimp denkt wel dat Yehudi daar alleen maar mee dreigt maar het niet durft deze aangifte daadwerkelijk te doen vanwege het hilarische waandenkbeeld dat Wimp sterk denkt te staan als hij ‘getuigen’ kan oproepen?

      Yehudi handelt alleen maar naar het principe: First things first. En na de veiling van Wimp’s villa blijft er nog wel iets aan de strijkstok hangen om met alle kantoorgenoten ergens uitgebreid te kunnen gaan dineren. Met een royaal wijnarrangement.

   • Het hele gemiereneuk over wat er “eigenlijk” in haar briefjes zou staan volgens de Hineininterpretierungen van Wimp en partner in crime André Vergeer is nu volkomen irrelevant geworden.

    De volstrekte irrelevantie van dat Wimp en onnozelaar Vergeer hun ‘punten’ oeverloos blijven herhalen -maar dan iedere keer zelfs nóg breedsprakiger en nóg wolliger terwijl dezelfde ‘punten’ allang van tafel zijn gevaagd- wordt niet alleen uit jouw stelling duidelijk @douwer.
    Want Maaike Terpstra heeft in het verleden dan misschien wel de nodige vraagtekens geplaatst bij het onderzoek naar -en twijfels geuit over de definitieve oplossing van- de moord op haar dochter Marianne Vaatstra, uiteindelijk is ze tot de conclusie gekomen dat de complottheorie van Wimp naar het rijk der fabelen kon worden verwezen en heeft ze ondubbelzinnig aangegeven daar niet meer mee lastig gevallen te willen worden. Het is dus bij voorbaat al absoluut irrelevant om te gaan pogen om het hoe, wie, wat, waar en waarom Maaike Terpstra tot deze conclusie is gekomen als niet aannemelijk weg proberen te zetten. Slechts één omstandigheid is voor dit gegeven ter zake doend en dat wordt -voor de 100.000e keer richting Wimp- voortschrijdend inzicht genoemd. Wimp en Vergeer kunnen uitlatingen die Maaike in het verleden zou hebben gedaan blijven oprakelen tot ze een ons wegen, de meest recente verklaring van Maaike die Moszkowicz heeft ingebracht is onbetwistbaar.
    Het is in ieder geval ook evident dat het gezin Vaatstra-Terpstra hun uiterste best doen hun ex-echtgenote cq moeder zo min mogelijk te confronteren met wat er precies speelt (notabene volgens de uitdrukkelijke wens van Maaike zelf en rekening houdend met haar broze gezondheid) maar wel een volledig mandaat hebben en Moszkowicz er vanuit juridisch perspectief alles aan doet om Maaike voor een -voor haar geestelijk welzijn zeer kwalijke en pijnlijke- confrontatie te behoeden. In plaats van dit als klachtwaardig en niet rechtsgeldig te bestempelen -zoals Wimp en Vergeer weer ijverig zitten krom te redeneren- is dit gegeven juist volkomen legitiem, betamelijk en lovenswaardig.
    Moszkowicz is bovendien helemaal niet bang voor een getuigenverhoor zoals Wimp het zo graag wil doen voorkomen. Want in een eventueel getuigenverhoor zal Maaike precies verklaren wat ze schriftelijk al onloochenbaar heeft gedaan (het mooie is eigenlijk nog dat Wimp en Vergeer -gezien het feit dat ze maar blijven volharden in hun eigen verknipte werkelijkheden- het risico lopen dat een getuigenverhoor alleen al op grond van deze constatering door een rechter als volstrekt zinloos zal worden beoordeeld. Zolang Maaike niet zegt wat Wimp c.s. willen horen, kromredeneren ze dat immers steevast naar ongefundeerde aannames dat Moszkowicz Maaike deze woorden in de mond heeft gelegd en Maaike dat onder druk van haar kinderen moet verklaren etc. etc.).
    Het is resumerend een eindeloze (en irrelevante) herhaling van zetten en er is stilaan niet aan de conclusie te ontkomen dat deze incompetente, gemankeerde en verongelijkte maniakken zich niet door geldboetes laten stoppen. Ergo, er dienen passender maatregelen te worden genomen. En liefst zo snel mogelijk. In het belang van Maaike want iemand die het zelfs in zijn hoofd haalt om bij deze vrouw beslag te leggen op haar AOW is een schaamteloze, gewetenloze en immorele hufter die niet in de maatschappij thuishoort. En dat staat dan nog eens los van het totale trackrecord van veroordeeld stalker en recidivist Wimp. En die even gestoorde reaguurders met hun weerzinwekkende reacties op krom-kan-altijd-nog-krommer mogen blij zijn als ze er zonder in rechte te worden betrokken mee wegkomen.

    • En Wimp zich ook maar afvragen en eindeloos naar toe redenerend waarom hij juridisch wordt aangepakt door Yehudi en niet Kat en de andere websites waar het “dagboek” te zien is.

     Het feit dat Wimp dat niet begrijpt…, zegt ook wel veel. Het is namelijk heel simpel. Yehudi staat als advocaat ten dienste van zijn cliënt. Zijn cliënt ondervindt heel veel (over)last van Wimp en zijn groepje. Meer nog dan van Kat en al die anderen. Logisch dus dat je daar juridisch begint. Bijkomend voordeel is ook dat je bij Wimp ook daadwerkelijk een dwangsom kunt innen ;-).

     Kat is uiteindelijk ook maar een clown in Ierland. Daar heeft de familie Vaatstra niet direct last van. Elke plotter heeft zijn meest obsessieve onderwerp. Bij Kat is dat “Demmink”. Bij Dankbaar is dat “Vaatstra”.

     Ik geloof dat we nog niet half weten hoe de subtiele druk door Dankbaar en zijn groepje in Friesland wordt uitgeoefend. Denk bijvoorbeeld aan: De hele familie Vaatstra heeft natuurlijk al het boek via de post opgestuurd gekregen. Anonieme brieven in de brievenbus bij de moeder en de andere familieleden dat ze “fout” zitten en dat Jasper onschuldig is. De Klaskes / Akkies / Geas die in de Friese gemeenschap de nodige onzin zullen blijven verkopen. Niet leuk hoor, als je als Vaatstra familielid hier steeds mee geconfronteerd wordt bij de supermarkt / schoolplein / kermis / sportclub / kroeg.

     Dankbaar blijft maar zijn punten herhalen en -(inderdaad @kolderkamp) steeds breedsprakeriger. Als Dankbaar zich zo nodig met de zaak wil bezighouden, dan moet hij zich focussen op de (1) bekentenis van Jasper en (2) het DNA onderzoek. PUNT. Nu komt Dankbaar niet verder dan de volgende redenering: een asielzoeker heeft het gedaan. –> dus Jasper heeft het niet gedaan –> dus het DNA(-onderzoek) is vervalst –> dit alles kan alleen maar van bovenaf geregeld zijn, dus Demmink is betrokken.

  • Je leest de paniek er weer aan af, terwijl Wim iedere keer verder in de stront zakt.

 4. Na het uitlekken van deze actie zal Wimp wel helemaal de schaamte voorbij zijn. Een veroordeling voor stalking van mevrouw Vaatstra lijkt me wel het minste waarop Wimp getrakteerd mag gaan worden door de rechter. O wat gaat die man nog een karma krijgen…

  Verder ligt ROL eruit, volgens Micha wegens “zware aanvallen vanuit de Oekraïne”. Ben benieuwd hoe hij aan die wijsheid komt. Hij kan nog geen trillingsvrij filmpje opnemen, hoe denkt hij in hemelsnaam een zogenaamde hackersaanval te kunnen doorgronden?

  Verder een inhoudelijke voorspelling mijnerzijds: de komende weken gaan we heel veel bagger over advocaat Thijs Stapel horen. Nico heeft het voorzetje gegeven door hem te schofferen, Kat lijkt daarbij aan te sluiten door hem openlijk als een hond te commanderen. “Je moet”, “je gaat” en “je zal” voeren de boventoon en centjes voor een eigen bijdrage in de kosten zijn er niet. Dat gaat dus neerkomen op een advocaat die weigert te werken. En dat gaat Kat uiteraard spelen als ‘verraad’. Het wordt een spannende zomer in plotterland, ben ik bang.

  • Prachtig ook hoe Micha nu al weet dat hij geen enkel valide punt heeft om zichzelf te verdedigen in de bommeldingenkwestie. Kort samengevat:
   – als het over brandbommen gaat, is het geen bommelding maar een bedreiging;
   – er is helemaal niet onder het bureau van Demmink gekeken of er wel echt een bom lag;
   – Micha zou fysiek helemaal niet in staat zijn geweest om daadwerkelijk brandbommen naar binnen te gooien want de ramen van het bewuste pand zitten te hoog om bij te kunnen.

   Goeie punten Micha, daar ga je vast mee worden vrijgepleit. Wat een pret 🙂

   • Nog mooier is de vanzelfsprekendheid waarmee zijn lezers even de griffiekosten moeten ophoesten. De laatste keer dat Kat donaties vroeg werd dat besteed aan een rianter B&B. Totdat het geld weer op was.

    • Haha inderdaad. En dat hij meent te weten dat er niet onder bureaus is gezocht naar een bom en dat er niet echt ontruimd is. En dat allemaal terwijl hij dus in Laos zat. Dat wisten we toch allemaal, mensen? Het was toch allemaal maar een grapje? Toch?

 5. Ja het leven is een en al lijden.

  Toch zou ik willen suggureren dat als we dan weer eena slachtoffers van wandaden in de mensengeschiedenis gaan herdenken we ook eens de aandacht kunnen richten op meer noodbehoeftigden. Bijvoorbeeld de slachtoffers van Agent Orange. Te ver van huis mischien?

  • ..of de (dichter bij huis en meer on topic) de Roma gemeenschap bijvoorbeeld wiens vervolging niet eens erkend word als onderdeel van de Holocaust en wie nooit geen cent te zien hebben gekregen. Dat is pas misdadig.

  • De jaarlijkse discussie wie we wel en wie we niet zouden moeten herdenken eindigt traditiegetrouw op 4 mei, @Mind Fever.
   Het wordt nu weer tijd om het over de kleur van Zwarte Piet te hebben.

   • Je loopt achter @Douwer, de discussie rondom zwarte piet is inmiddels een doorlopende.

Reacties zijn gesloten.