Jules Schelvis, rust zacht.

 

Op 3 april 2016 is hij overleden, Jules Schelvis.
Een zeer zachtzinnig en intelligent man die uit eigen ervaring zoveel wist van de Jodenvervolging.
In vernietigingskamp Sobidor, vlak bij de Oekraïense grens kwam Jules Schelvis terecht na transport Westerbork.
Hij was uiteindelijk één van de achttien overlevenden.
Nadat hij gepensioneerd was heeft hij drie boeken geschreven:

 • Vernietigingskamp Sobibor. 1993.
 • Binnen de poorten. 1995.
 • Sobibor. Transportlijsten. 2001.

Mocht je ooit eens de tijd hebben, lees dan eens een boek van hem.

Een tijdje terug publiceerde ik al een kort berichtje over hem, omdat ik zijn levenskracht en moed zo ontzettend bewonder, ook al omdat het helaas nodig blijft zijn verhaal te verkondigen.
Hier nogmaals een docu over deze dappere man:

Rust zacht Jules Schelvis.

extra:
https://twitter.com/NOScommunicatie/status/716936430577192960

 

60 thoughts on “Jules Schelvis, rust zacht.

 1. Nou ja ben nog steeds gebanned ondanks toezeggingen. Maakt je tot een onbetrouwbaar sujet @Teigetje. Wie zaait zal oogsten. Totaal ongeloofwaardig als dat je voor me geworden bent @Teigetje laat ik het dus hier maar weer bij en zal terugvallen op beproefde tactiek om de Wereld te laten weten wat voor een waardeloos mens je bent @Teigetje. Binnenkort Teigetje maar eens met de billen bloot net zoals jullie zo stoer Martin Vrijland het leven moeilijk maakten. Je bent een vuile zionisten HOER Teigetje.

 2. Zo, ik was even een hapje eten. dat doet Don natuurlijk nooit.
  En ineens voila deze twee bij de berichten.
  Het waren er drie maar de tweede was exact hetzelfde als de derde.
  Hartelijk dank en ook voor het compliment Don.
  Jammer..maar het toont de noodzaak aan voor het hebben over de holocaust.

 3. Lees het nu al tijden vanaf een afstand mee, maar wordt een beetje kriegel van die Don berichten inmiddels.. Hoelang is dit nou al bezig?

  • Tja, ik heb nooit gereageerd op die site van hem, zijn stekje waar ik niks te zoeken heb wegens andere mening enz. Mij lijkt dat hij hier niks te zoeken heeft omdat iedereen hier anders denkt dan hij, maar goed.

   • Mij lijkt dat hij een gestoorde gek is aan zijn blog artikelen te zien, en dat “dont feed the trolls” dan nog altijd de beste oplossing is. Maar ik krijg de indruk, dat werkt niet bij Don?

    • Voor de uitzondering reageerde Don eens on topic.
     Zijn reactie toont namelijk aan dat het nodig blijft antisemitisme te bestrijden.

     • Welke reactie toonde dat aan @Teigetje. Dan kan ik er voor een volgende keer rekening mee houden om jouw liefdesspel met de zionisten niet te interumperen.

     • Zo dom ben jij niet Don.
      En het is nu afgelopen, je hebt je zegje kunnen doen en dit topic draait om het overlijden van iemand die ik respecteer.
      Daar heb je idd rekening mee te houden, jij hebt je eigen blog.
      Genoeg voor vandaag.

    • Waarom ben ik gestoord en niet jij @dekzijl.
     Wat zijn de criteria? Imho ben jij volstrekt gestoord @dekzijl. Verder is het zo dat bepaalde mensen van dit blog op een kwaadaardige manier MV ontmaskerden en hetzelfde met mij probeerden. Hierbij wordt moedwillig voorbij gegaan aan sociaal maatschappelijke gevolgen. Wie er dus gestoord is lijkt me een kwestie van perceptie. Jouw perceptie lijkt me redelijk aangetast.

     • Tuurlijk Don. De groeten op je platte planeet verder he!
      Toet toet, Boing Boing, Peppie en Donnie…

     • Deze reactie is nietszeggend en voorspelbaar. Ik gaf je een schot voor open doel. Helaas @Dekzeil kruip maar onder je dekzeil want voor dit spel ben je niet wakker genoeg.

     • Zo, en dit was dan weer een reactie van Don.voor de compleetheid.
      Moge het duidelijk zijn dat reacties waarin jij als eerste gaat lopen schelden en dreigen niet meer doorgelaten worden, Don. Ook niet als je reacties alleen maar persoonlijke kritiek op andere reaguurders zijn i.p.v. het onderwerp waar zij over praten.
      Zo werkt dat hier en ook op jouw blog waar ik heb kunnen zien dat jij ook wel eens ingreep dus niet klagen dat wij zulke reacties niet accepteren.
      En nee, jij bent niet de enige die dat probeert en bij die mensen handelen wij ook zo.
      Het was weer even genoeg, en dat is ook voor vandaag de vijfde april.
      Ik heb ook wel eens andere dingen te doen.

 4. Dat puberaal toontje van die Don is op deze site niet te pruimen.
  Heeft die jongen geen eigen hangplek waar dit soort aso taal gebruikelijk is?

  @Teigertje, vanavond op NPO 2 wordt er aandacht besteed aan het leven van Jules Schelvis.

  • Dank je @Glen, ik had dit ook nog onder het artikel (extra link twitter) geplaatst.
   Het schijnt een nooit uitgezonden interview te zijn.

  • En dat zegt Glennvan8? Pfff 8, zorg jij eerst eens de puberleeftijd te halen met je kleuterpraat.

 5. ■ Auschwitz, Buchenwald,Westerbork-overlevenden vertellen de waarheid ; toneelclub, orkesten, bioscoop, postkantoor, voetbalteams, hoerententje, klachtenburo (!!!) voor gevangenen, kinderopvang, bibliotheek, zwembad (met duikplank !) enz :
  youtube.com/watch?v=wK-41qT7Nf0
  &
  archive.org/details/HolohoaxSurvivorsWhoTellTheTruth

  Edit-Nee, wij zetten geen linkjes naar die flauwekul. Wees blij dat wij je reactie plaatsen en houd het verder netjes.

  • Eigenlijk ben ik wel verbaasd dat een ‘sick fuck’ zoals jij @knowtoomuch hier je dronken domheid mag laten horen. Aan de andere kant, het is goed voor het archief, en wij zijn geduldig.

   Verder is het volkomen walgelijk wat jij en je intieme vriendje Don Quijotte hier – ongetwijfeld gniffelend en kwijlend als een ware trol – inschieten. Onbegrijpelijk ook, want alles wat er door jullie gekkies zo enerverend de wereld in wordt geslingerd als dat de ‘elite’ dat zou uitspoken met ‘jullie onschuldige burgers’, kan je terugvinden in de getuigenissen van niet alleen ‘survivors’, maar ook ‘Nazi-soldiers’ die aanwezig waren in destructiekampen zoals Sobibor.

   Het met de handen letterlijk stukscheuren van levende baby’s? Je weet wel, Micha Kat’s meest openlijke fantasie?

   Done that, in Sobibor, door Gustav Wagner – plaatsvervangend kampcommandant van Sobibor

   “He was a handsome man, tall and blond — a pure Aryan. In civilian life he was, no doubt, a well-mannered man; at Sobibor he was a wild beast. His lust to kill knew no bounds… He would snatch babies from their mothers’ arms and tear them to pieces in his hands. I saw him beat two men to death with a rifle, because they did not carry out his instructions properly, since they did not understand German.”

   Niet één survivor, niet één gevangen Nazi-officier of soldaat, maar meerdere getuigenissen bevestigen dit ‘Micha Kat’ beeld als waar gebeurt. En dat verdedigen jullie dus. Dat zijn jullie helden. Dat is jullie idee van een ‘klachtenbureau’.

   Jullie zouden eens wakker moeten worden, want jullie zijn hard op weg om de volgende generatie van beulen te worden. En dat zal, hoe dan ook, voorkomen moeten worden.

   Jules Schelvis (alav ha’sholom) : never forgive, never forget.

   “But I can guarantee you this, the days that the Jewish people remained passive in the face of genocidal enemies, those days are over..” (Prime Minister Netanyahu (American Congress speech 2015))

   De helden van de ‘plotters’:

   Pegida: (opgericht door een Stasi-spion en ronduit verrader (verraadde zijn klasgenoten al vanaf zijn 17de)
   fuck joch

   De Panama papers:
   Oprichter van dat dubieuze bedrijf? Ronduit Nazi – old skool.
   Hi Papa

   Allemaal jullie nieuwe helden.

 6. Ik was even bang, dat alleen de dood van een voetballer tot rouwbeklag zou leiden, maar gelukkig lees ik net, dat de MENS Jules Schelvis in de TK is herdacht; en zo hoort het ook.

  Jammer, dat zo’n gedegenereerde beschimmelde hondenhoop als Don de dood van Jules Schelvis, wiens schoenen hij nog niet eens zou mogen schoonlikken, weer gebruikt voor zijn rabiate antisemitisme.
  aust
  Valt me overigens nog mee dat die andere zwakzinnige holocaustontkenner in Ierland nog niets van zich heeft laten horen. Misschien moet hij eerst zijn verjaardagsroes uitslapen, want van die 2 donaties kan je daar toch gemakkelijk wel 6 blikjes bier van kopen bij de Tesco.

 7. Twee donaties: van zijn vaste reaguurders Bonusje en Stoute Revolutionair zeker. Twee figuren die niets anders dan enorme wartaal uitslaan.

 8. Het spijt me, maar ik vind het onbegrijpelijk dat reacties van jennende antisemieten en holocaustontkenners hier niet alleen worden doorgelaten, maar dat de blogger zelf ook nog eens in “discussie” gaat met deze sneue figuren. En dat dan ook nog onder een artikel dat pretendeert een overlevende van de vernietigingskampen te herdenken.
  Ongeveer zoiets als de weduwe Rost van Tonningen een toespraakje gunnen op 4 mei.

  • Discussie tussen haakjes yoshiyahu, zoals je zelf al schreef.
   Juist omdat het nodig is dat we aandacht blijven besteden, omdat er verbazingwekkend veel mensen zijn die het heel normaal vinden om dit soort uitspraken te doen of die de andere kant op kijken als mensen antisemitische daden plegen. Kijk maar eens op Twitter of Facebook. Op Swapichou zijn over holocaust ontkenners meerdere artikelen.te vinden, Nog een paar weken terug in dit artikel over Niemoller. Ongelooflijk veel mensen volgen deze man op twitter.
   Dat is pas onbegrijpelijk.
   Daarom deze keuze, ik kan het niet iedereen naar de zin maken.
   Maar ik denk dat ik heel duidelijk ben geweest.

   • Even nagekeken: 8695 volgers heeft die man,
    Zolang dit zo blijft, besteed ik er aandacht aan.

 9. Ik ben het 100% eens met yoshiyahu; werkelijk onbegrijpelijk.

  En het wordt iedere keer weer gedaan met datzelfde excuus ‘omdat het nodig is er aandacht aan te besteden’, alsof er ook maar één lezer is op dit blog die overtuigd zou moeten worden dat holocaustontkenners bestaan.

  Iedere keer worden ze weer beloond met een gratis podium, en dat is ook precies de reden dat ze hier jaar-in-jaar-uit blijven commenten. Waar ze op vrijwel alle plekken gewoon genegeerd worden worden ze hier steeds weer gepromoveerd tot discussiepartner. Waarom toch iedere keer weer die aanmoediging en beloning?

  • Ik had van jou geen andere reactie verwacht.
   Als je kritiek kunt leveren, ben je er meestal als de kippen bij.

   • Overigens, waar je zelf aangaf dat onze artikelen jou eigenlijk toch niet kunnen schelen. Je scrolt zo door naar beneden, jouw woorden.
    Maar je wil het eigenlijk toch wel bepalen, dat dan weer wel.
    Ik weet niet wat het ergste is, maar ik neem deze kritiek van jou absoluut niet serieus.
    Bewust net doen alsof je het niet begrijpt Barend, en niet de eerste keer.

 10. Beste Teigertje,
  het is niet de eerste keer dat deze kritiek komt, en het is al helemaal niet zo dat ik degene zou zijn die daar al meerdere malen kritiek op heeft gehad. De reden om te reageren is vooral omdat anderen dat ook al gedaan hebben en het is tenslotte de enige manier om je te laten weten dat anderen dit als storend ervaren.
  Het is geen onderwerp dat heel ver afstaat voor een heleboel mensen in Nederland en Europa. Ook mijn grootvader zat er middenin; hij was een van de 3300 nederlanders die in 1941 Buchenwald terechtkwam en daar totaal gebroken uitkwam in 1943 (85% van de nederlanders in Buchenwald hebben het overleefd).
  Zonder daar een groot drama van te maken: het roept wel emotie op als je iemand hier doodleuk laat vertellen wat voor gezellig vakantiefeest dat was.

  Op een of andere manier denk je dat je mensen moet overtuigen dat er in NL domme holocaustontkenners zijn: iets wat *iedereen* weet. Maar door ze steeds weer de ruimte te geven en ze te beschouwen als discussiepartners legitimeer je ze alleen maar verder. Je voorziet ze van een podium.

  Je gaat op een Dodenherdenkingsdag toch ook geen discussiepanel met holocaustontkenners organiseren om hun ongelijk aan te tonen? Dan vind ik het gewoon echt jammer dat wanneer je een eerbetoon geeft aan een Sobibor-overlever en dan direct daaronder de domste gekkies weer ruimte geeft hun gif te spuiten.

  Ik vind het echt heel jammer.

  En de kritiek van Glennvan8, Karel en yoshiyahu richt zich dus niet op je artikel maar op je bewuste beslissing om comments van DQ en KTM te plaatsen.

  • Beste Barend,

   Jij schreef dit:
   “alsof er ook maar één lezer is op dit blog die overtuigd zou moeten worden dat holocaustontkenners bestaan.”

   Ik zeg je nu dit, dat kan ik 1 op 1 overnemen.
   Talloze artikels over Micha Kat, Wim Dankbaar,
   Alsof er ook maar één lezer is op dit blog die ik moet overtuigen dat er plotters bestaan.

   Verder:
   Je haalt er nu even andere lezers bij om je eigen argumenten kracht bij te zetten en jezelf zogenaamd redelijk neer te zetten maar helaas, ik prik daar dwars doorheen. Er zullen vast wel lezers zijn die jouw geschiedenis met Swapichou niet kennen maar daar hoor ik natuurlijk niet bij. Je komt pas na de kritiek van Yoshiyadu, daarvoor zat je weer lekker mee te babbelen onder het volgende topic “ijsblokske”.

   De kritiek die de anderen geven tellen voor mij zwaarder dan jouw kritiek, omdat dat kritiek is van mensen die ik op de schaal van integriteit een heel stuk hoger heb zitten. Je bent als er als de kippen bij om mensen te bekritiseren, kijk jij nu maar echt naar jezelf.
   Ik ga verder geen oude koeien uit de sloot halen want je weet best wat ik bedoel. Voor de rest staat alles al in mijn vorige reactie,

   Verder heb ook ik een familiegeschiedenis, samen met vele andere Nederlanders.
   Kan ik ook heel semantisch over gaan lopen doen alleen is dat nu juist iets wat ik als blogger bewust niet doe omdat ik wel van alles over mezelf kan vertellen maar ik dat eigenlijk liever doe met mijn irl vrienden.
   Als anoniem kun je van alles zeggen, toch Barend. Woorden van die strekking kreeg Karel ook nog onlangs van jou.
   Was niet gepast etc. Maar nu t zo uitkomt haal jij er Karel gewoon lekker bij. Maar ik geef toe, je brengt het allemaal heel geloofwaardig. Jij bent heel intelligent en inlevend. *kuch*

   Wij hebben het vaak genoeg gehad over moderatie maar voor de duidelijkheid: wij bepalen dit zelf. Juist op een anticomplotblog mogen de plotters komen reageren in al hun volle glorie en nu zien jullie welke taal wij in onze box ontvangen. Je hebt nog geen honderdste deel gezien van wat wat wij hier af en toe mee maken, dat kan ik jou als zionistische hoer melden. Ik word redelijk vaak voor hoer uitgescholden dus dat laat mij koud.

   Holocaustontkenning is het belangrijkste thema van plotters, gekoppeld aan de haat naar het Joodse volk.

   Tot slot:Bij barracuda meen ik mij te kunnen herinneren dat er een zeker iemand was die constant, als ook onder laatste topic Barra, de boel liep onder te kotsen met complete linkjes van vuile en je reinste antisemitische aard. Daar was het allemaal niet zo ’n punt maar hier ineens wel? LOL, weet je..LOL
   Het komt allemaal net iets te hypocriet over, weet je.
   Dit is het einde van deze discussie met jou, begrepen?
   Don’t push it, en begin nooit meer een reactie met beste.., haantje dat je er rondloopt.
   G*dverdomme man.

   • Goed, nou ben je dus weer boos. Serieus, het is nergens voor nodig. Kennelijk triggert de nick ‘barendbarend’ iets in je waardoor je werkelijk iedere zin als vijandig op gaat vatten, wat ik ook zeg. Het is echt allemaal niet zo heftig.
    Los daar van ben ik al jaren zeer consequent wat betreft ik in dit draadje aangeef. Ook op Barracuda.

    Eigenlijk is het wel grappig dat juist jij door de jaren heen je waardering hebt uitgesproken voor mijn comments, die ik onder andere nicks op andere blogs plaatste. M.a.w.: zodra je niet weet dat ‘ik’ het ben lees je het ineens heel anders.

    Wat ik zal doen is: ik laat ‘barendbarend’ sterven en zal over een tijdje onder een nieuwe ID reageren (dan heb ik ook weer een nieuw IP-adres, wegens nieuw huis in München, dus ook niet heel makkelijk traceerbaar). Dan zal je zien dat we het veel vaker eens gaan zijn dan dat je nu zou willen, beste teigertje.

    • Dat reageren van mij op jouw nicknames, dat moet dan hier op Swapichou gebeurd zijn Barend.
     Wie a zegt zou ook b moeten zeggen, dus kom maar op met die nicknames.
     Ik denk dat de anderen nu ook wel heel nieuwsgierig zijn geworden naar die Barend die overal aan het vissen is.

     • Nou, ik heb dus juist niet zo’n zin in dat over- en weergesteggel**. Het punt is: ik wéét hoe je op me reageert als mijn ‘barendbarend’ nick er niet aan verbonden is, en kan voor mezelf met 100% zekerheid concluderen dat die naam iets triggert waardoor het steeds ‘persoonlijk’ wordt. Ik probeer verder echt op eieren te lopen, maar steeds als dat even niet lukt loopt het gierend uit de hand.
      En ik wil best geloven dat dat ook voor een groot deel ligt aan mij – en mijn comment verleden met een voormalig bloggenoot van je – en daarom laat ik ‘Barend’ dus sterven, zodat dit soort gedoe achterwege blijft. Ik raak nooit zo gehecht aan nicknames.

      **idd, het gaat om comments hier, waarin je mijn comments op bv. KLOL aanhaalt. Ik probeerde de zoekfunctie op deze site, maar die lijkt door de alleen artikels te zoeken, en het is lastig om goede zoektermen te vinden direct via google. Al was het ook maar omdat alle comments op KLOL al jaren verwijderd zijn. M.a.w. het is vrij tijdrovend. Ik stel voor dat je je vrijheid neemt om het gewoon niet te geloven, dan zijn we er vanaf. En dan mag je het er nog eens lekker inwrijven.

      Maak er gewoon een leuke dag van, Teigertje.

      † Voorheen Barend

     • Dus je kent je eigen nicknames niet meer.
      Ok dan. I rest my case.
      Veel succes nog met je verhuizing, en met je nieuwe niet makkelijk te traceren IP.

  • @Barend Je meldt dat 85 % van de Nederlanders overleefde. Best veel in die zware oorlogstijd. In Dresden was het percentage een stuk lager. Mijn grootvader zat ook in zo’n kamp. Hij kreeg daarvoor tot zijn dood een Duits pensioentje. Hij noemde de holocaust een leugen. Telt mijn opa ook als getuige?

   • Sure, je opa geldt als een getuige, maar wel als een Nazi-collaborateur:

    The employee said: “I accept that life continues. In all knowledge, because that is my interest, I work directly or indirectly for the occupying power, without adhering to the political and ideological principles of National Socialism. My attitude is dictated by circumstances beyond my power. The only alternative would be bankruptcy, unemployment, famine, chaos and ruin. In the best of my ability, I want to survive the war and the defeat of my country 1 . “

    Helaas, fout dus, laf op zijn minst, maar is het daarom dat je de Holocaust ontkent? Een familie-trauma?

    • Jammer @Ziva zo’n stoot onder de gordel. Wat is laf? Een jood die in Amsterdam werd opgepakt om ingezet te worden in de ” arbeitseinsatz” is een held en die vele duizenden niet joden veelal uit de grensstreek die werden opgehaald zijn laf? Nog een paar van dit soort uitspraken en de jodenhaat zal alleen maar toenemen. Natuurlijk weet ik dat de zionisten de jodenhaat koesteren met verwijs naar Theootje Herzl.

     • Uh nee, een opa hebben die zoals ik al (gematigd) aangeef een collaborateur was, en die daarna nog een pensioen accepteerde en laf de holocaust ontkent (als dank?) positioneer ik zoals hij was: een collaborateur.

      Dat is geen steek onder de gordel. Dat is zoals je opa was. Er waren namelijk ook vele, vele mannen uit de grensstreek die of weigerden, of Joden hielpen onderduiken, of na de oorlog dat pensioen weigerden. Jouw opa was niet zo. Die koos ervoor om mee te werken (zie definitie hierboven), en accepteerde later nog een pensioen EN koos ervoor om de holocaust te ontkennen. Overlevingsdrang is een raar fenomeen. Het maakt sommige mensen tot absolute helden en andere juist tot erbarmelijke lafaards.

      Wanneer je Herzl overigens aanhaalt raad ik je aan om zijn boeken eerst te lezen. Herzl was nou juist niet van het “alleen maar Joden”-gedoe. Ik zou zeggen begin eens met Altneuland: “Wanneer je het wilt, is het geen sprookje”

     • Hoe zat dat met de herstelbetalingen aan de joden? Hebben die ook geweigerd. Laat me niet lachen. Daar is imo de hele holocaust voor bedacht om Israël gefinancierd te krijgen. Elke jood die in Auschwitz en zo gewerkt had kreeg ook een pensioentje als hij de oorlog overleefde. Voor wat betreft hulp aan joden verwijs ik naar het onderduikhol in de bossen bij Emmen. Mijn opa was geen voorstander van die moffen. Hij kon ook niet beter weten zoals wij nu wel met ons voortschrijdend inzicht. Gewoon de geschiedenisboeken 180 graden draaien en je weet wie goed en slecht was.

     • Hoezo herstelbetalingen? Teruggeven of betalen wat gestolen of afgenomen is waardoor oneigenlijke winsten zijn gemaakt? Dat is waar we het over hebben. Herstelbetalingen is een politiek woord dat probeert de daadwerkelijke diefstal en hypocriete verrijking ten koste van vermoorde Joodse families goed te praten.

      En inderdaad, dat boek is nog lang niet gesloten, en die schuld niet afgelost. Terecht ook btw, want tja 2013, toch nog niet zo heel erg lang geleden dat de wereld weer getuige mocht zijn van het ‘vinden’ van de Gurlitt Collection’ in Munchen: een miljard euro aan gestolen kunst

      Dat is overigens geheel iets anders dan jouw grootvader die te werk gesteld werd en het eigenlijk wel prima vond. Iets als met appels en peren.

     • Hij vond het helemaal niet prima om tewerkgesteld te worden. Verzin je er zo maar bij. Ik zeg toch ook niet dat de joden het prima vonden om op transport gesteld te worden. Dank voor de inkijk in je ziel. Ik hou er maar mee op. Het geschrevene hierboven spreekt boekdelen. Djw.

     • Ik zeg nergens dat jouw opa het prima vond om te werk gesteld te worden, maar wel dat het hem verder niet teveel frustreerde getuige de acceptatie van dat Duitse pensioen.

      Sterker nog, ik ben uitgegaan van niet, juist door op hem de ‘neutrale’ definitie van ‘collaborateur’ toe te passen. Want er is natuurlijk ook nog de andere kant: de ideologische collaborateur. Een stuk fouter. Bij dat soort types verwacht je ‘pensioen-acceptatie’ of ‘holocaust-ontkenning’ nadat ze vrolijk en blij in Duitsland ‘aan het werk zijn gegaan’ omdat ze die nieuwe wereld wel zagen zitten.

      Het is aan jou om te oordelen onder welke definitie van collaborateur jouw opa valt.

     • @Ziva een collaborateur? Hij verloor zijn zwager bij het helpen onderduiken van joden. Hadden ze beter niet kunnen doen want kijk wat voor ellende die geredde joden na WW2 weer veroorzaakten. Een ondankbaar volk die Joden om dan achteraf door een soortgenoot als collaborateur te worden uitgemaakt. Het maakt de onzin van oorlog wel heel duidelijk. In een volgende oorlog zal er waarschijnlijk geen enkele jood meer een onderduikadres aangeboden worden gezien hun gebleken onbetrouwbaarheid.

 11. Don, toch even een paar puntjes op de i.
  Als 85% van de gevangenen in Buchenwald het kamp heeft overleefd, wil dat nog niet zeggen dat het percentage van 85% ook geldt voor de overige tientallen, wellicht honderden kampen. Pure valse demagogie dus van een psychopaat, die hoogstwaarschijnlijk de Zwarte Weduwe nog steeds en geweldig mens vindt.
  Dan Dresden; daar hebben uiteindelijk ongeveer 30.000 mensen de dood gevonden op een bevolking van enige honderd-duizenden. Hoezo 85%.

  • “Het NIOD beschikt over een grote collectie correspondentie, met ruim 300 archiefstukken, hoofdzakelijk brieven. Er zijn brieven van zowel slachtoffers van de Jodenvervolging en de Arbeitseinsatz als door collaborateurs en Duitse militairen. Het NIOD geeft extra aandacht aan de brieven van de in Duitsland tewerkgestelde Jacob Kasemir. In 1942 werd de 24-jarige jongeman uit Emmen tewerkgesteld in een machinefabriek in Dresden. Vanuit de slaapbarakken waar hij verbleef correspondeerde hij met zijn broer en zus in Nederland”

   Zal toch niet de opa van ….. zijn?

    • zal ik de tweede alinea verwijderen Karel?
     Ik hoop dat wij het hier nu wel fatsoenlijk houden anders moet ik extra gaan modereren, geen verwensingen op dit blog.
     Heb het daar helemaal mee gehad okay.
     Sorry voor deze weer wat latere reactie, maar etenstijd enzo.

     • Teigertje, als je dat zou willen doen, dan is mijn dank groot.
      Eens met je verdere commentaar en ik hoop, dat je maaltijd je goed zal bekomen.

   • Ik kan mezelf wel verdedigen @Teigetje. Gewoon mijn antwoord doorlaten. Je zegt de bans te schrappen op voorwaarde dat ik niemand aanval. Dat deed ik niet. Ik word voor van alles uitgemaakt en je ontneemt me het weerwoord. Daarom is deze blog zo popi natuurlijk.

    • Wat krijgen we nu weer, ik zit niet constant in de moderatie te neuzelen Don.
     Deze opmerking maakte ik voordat jij iets zei, je had volgens mij ook niet gezien dat het Barend betrof anders had je dat wel gezegd.
     De opmerking naar Ziva laat ik ook door.
     Maar begrijp heel goed dat niemand anders over de moderatie gaat als de mensen van Swapichou.
     Is voor iedereen hetzelfde, of je nu Barend heet of Don.

     • moet zijn voordat ik je in de moderatie zag..

      en nog iets, mijn nickname is teigertje, dus laat die verhaspelingen ook maar achterwege als je dan toch fatsoenlijk wil doen.

     • En mijn antwoord op Karel Herman dan. Hij maakt me ook weer voor van alles uit met onjuiste informatie ook nog eens. Is dit een blog of een propaganda kanaal?

     • Misschien moet je de reactie opnieuw bekijken en ook mijn opmerking daaronder, dan weet je ook gelijk waarom ik die reactie niet plaats.

      Heb eens wat geduld man.
      En nu afgelopen met het gezeur anders heb ik geen zin meer om je reacties te plaatsen.

     • Als je mij uit de spambak haalt hoef je ze niet toe te laten. Dat was ook hetgeen er ooit gesuggereerd werd hier. Daar gaan we geen oorlog mee winnen met zoveel onbetrouwbaarheid door toezeggingen gewoon niet na te komen.

     • Over de moderatie gaan wij hier Don en niet jij.
      Bekijk het eens van de positieve kant, je kunt reacties plaatsen.
      Maar laten we nu niet net doen alsof wij jou zomaar moeten vertrouwen en er nooit iets gebeurd is..zie je eerste reactie dit artikel. Om maar over de oude koeien te zwijgen.
      Einde van deze discussie, verder discussie hierover laat ik niet toe.

 12. Ik ben onderhand eigenlijk wel benieuwd, hoeveel Joden er in Emmen wonen, en in welke mate zij daar voor overlast zorgen.
  Daar lees je niets over in de MSM.

Reacties zijn gesloten.