De Orde der Transformanten; een terugblik

odt_kris

Gisteren werd in hoger beroep zes en vierenhalf jaar geëist tegen Peter van W. en Patrick van G, twee sekteleden van de Orde der Transformanten, wegens het op 2 augustus 2008 neerschieten van een 58-jarige man voor zijn woning aan de Prinses Julianalaan in Rotterdam-Kralingen. Hij werd geraakt in zijn arm en nek, maar overleefde de aanslag wonderwel. Het is een  onderwerp dat ik sinds het eerste begin intensief gevolgd heb.

Sekssekte

Dat werd nodig, nadat de ordeleden werkelijk ieder tegengeluid van het internet hadden gekregen met behulp van juridische intimidatie. Ik was zelf de host van mijn website in plaats van een bedrijf dat zich makkelijk onder druk laat zetten en besloot die intimidatie naast me neer te leggen, zodat het mogelijk zou blijven je kritisch te uiten over deze sekte. Daar heb ik een prijs voor moeten betalen: ik kreeg de advocaat mr Weski namens de orde op mijn dak, werd gestalkt op het internet, mijn websites werden jarenlang zeer intensief gebombardeerd met spam, kreeg de politie op mijn dak wegens bepaalde reacties die ik op de site doorgelaten had en werd er zelfs door de advocaat van de sekte van beschuldigd achter de aanslag te zitten.

Aanvankelijk stond ik eerder aan hun kant: leden van de orde werden er op agressieve wijze van beschuldigd een “sekssekte” te zijn. Er werd nogal bekrompen gedaan over het feit dat het naaktlopers waren en dat dan met hun gnostisch-christelijk aandoende geloofsovertuigingen combineerden. Op het inmiddels ter ziele http://www.spraakloos.nl was er een ware hetze tegen ze gaande. Peter Breedveld schreef al veel eerder vrij positief over ze over ze en ik kon me wel vinden in zijn wat verdraagzamere opvattingen op dat vlak.

Guilty as fuck

transformerlogopinkTerwijl die discussie plaatsvond zocht ik al contact met de orde, omdat ik ze beter wilde begrijpen en een interessant onderwerp in ze zag. Toen werd er ineens een aanslag op een tegenstander van ze gepleegd, zo ongeveer bij mij om de hoek. Direct werd er naar de Orde der Transformanten gewezen. Ik was al bij ze uitgenodigd, logeerde een aantal weekends in hun sektehuizen in Hoeven  en ze kwamen ook bij mij over de vloer. Maar naarmate ik ze beter leerde kennen, begon ik ze steeds enger te vinden en raakte ervan overtuigd dat ze wel degelijk schuldig waren aan de mislukte moordaanslag op hun tegenstander. Ze gedroegen zich buitengewoon geheimzinnig, deden raar en achterdochtig met “burner phones”, haalden computers uit elkaar en in privé gesprekken werden op nauwelijks indirecte wijze schuldbekentenissen aan me gedaan, zoals ze later ook in de krant dedenGuilty as fuck. 

Na er nog een paar keer langs geweest te zijn om een hysterische sektedienst van ze mee te maken en nog wat meer persoonlijke gesprekken te voeren heb ik het contact maar verbroken. Maar op enig moment was ik nog de enige plek waar nog geblogd en gereageerd kon worden over de Transformantensekte, terwijl er veel gebeurde. Ik ben ze toen maar wat actiever gaan volgen en woonde alle rechtszittingen in eerste aanleg bij en de regiezitting van het hoger beroep, waar ik dan verslag van deed.  Patrick, Peter en ook andere sekteleden werden opgepakt en zaten lang in voorarrest, maar werden in 2012 tot ontzetting van iedereen vrijgesproken.

Nieuwe mislukte aanslag

Ik was er al sinds 2008 mee bezig en vond het daarna eigenlijk welletjes. Mijn stukken erover liet ik natuurlijk staan, maar ging me toen weer richten op andere onderwerpen. Tot ineens in 2014 weer een nieuwe mislukte aanslag werd gepleegd op een tegenstander van de transformanten en de dader op heterdaad betrapt werd. Het was inderdaad een sektelid, die inmiddels een gevangenisstraf van zes jaar uitzit.

Ik neem niet aan dat dit laatste feit Peter en Patrick veel gaat helpen in de rechtszaak tegen ze, maar je weet maar nooit. Deze zaak duurt zelfs naar Nederlandse begrippen al absurd lang maar het is lastig om het misdrijf op één persoon te kunnen pinnen. Peter en Patrick haalden in ieder geval de trekker niet zelf over. Op z’n best kan medeplichtigheid bewezen worden, maar het is natuurlijk de vraag in hoeverre iets als het plaatsen van een volgbaken als voorbereiding van een beschieting gezien kan worden. Het is te hopen dat het OM dit aannemelijk heeft weten te maken.

Mijn standpunt is dat je de orde der transformanten als criminele organisatie moet zien, waarbinnen deze aanslagen in nauwe onderlinge samenwerking met een heel team voorbereid werden. IS style zeg maar. Patrick en Peter zijn gehersenspoelde onderknuppels, die in opdracht van hun sekteleider, Robert Baart en zijn vrouw Marla handelden en zou je eigenlijk ontoerekeningsvatbaar moeten verklaren.

De uitspraak is over twee weken.

3 thoughts on “De Orde der Transformanten; een terugblik

  1. Naomi, dank voor je uitgebreide update, even, ik zal in het vervolg maar op deze site met je communiceren i.p.v. troebelwater? Verder weet ik nog te melden dat de uitspraak bij het Hof te DH is op 30 november om 09.00 uur. Laten wij elkaar op de hoogte houden! Groet Aleid

  2. En ook van harte welkom op Swapichou, Aleid. Ik blog al een tijdje ook hier. Laten we elkaar zeker op de hoogte blijven houden. Het zou mijn rechtsgevoel goed doen als ze in hoger beroep alsnog die veroordeling krijgen. Zal zeker ook stilstaan bij de uitspraak.

Reacties zijn gesloten.