Gender expressie

Niet dat ik ineens een liefhebber van het genre ben, maar ik schoot er toch vol van dat Loiza Lamers, een beeldschone vrouw die geboren werd als jongen, winnares werd van “Holland’s next top model”. Er is natuurlijk geen grotere bevestiging van je vrouw-zijn te vinden dan eerste worden in zo’n wedstrijd en transen lijken in de modellenwereld definitief doorgebroken te zijn. Overal komen trans issues hoger op de agenda te staan, niet in de laatste plaats in mijn eigen stad Schiedam, waar in de negentiende eeuw nog Jillis Bruggeman ter dood veroordeeld en gebracht werd vanwege zijn seksuele geaardheid.

Maar we hebben nog een lange weg te gaan. In 2015 als transgender uit de kast komen is goed vergelijkbaar met een coming-out als homo in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Vorige maand verscheen het onderzoek “Veilig, zolang men het niet merkt” van het transgender netwerk; een onderzoek naar de veiligheid van transgenders in de openbare ruimte in Nederland. De resultaten waren zeker schokkend te noemen en verschillen nauwelijks van de situatie in de Verenigde Staten: een derde van de respondenten ondervindt maandelijks een belediging en een staggering 43% maakte in de afgelopen twaalf maanden een gewelddadig incident mee. Wat in dit onderzoek nog buiten beschouwing werd gelaten, is de hoeveelheid online incidenten, waar ik ook persoonlijk mee te maken kreeg.

Inderdaad. Je bent veilig als transgender, zolang niemand het aan je kan merken. Gender identiteit mag, gender expressie niet. Het is de reden dat ik me 37 lange jaren verstopt heb en mijn vrouwelijke identiteit zo veel mogelijk voor me hield. Ik was als de dood voor de sociale effecten. In het “gayvriendelijke” Schiedam word ik nu al in mijn mannelijke verschijning al op straat uitgescholden voor “kkhomo” door blanke tokkies, terwijl ik altijd mijn best heb gedaan om ieder zweempje van zichtbare “nichterigheid” zorgvuldig te vermijden. Ik houd mijn hart vast voor de gevolgen ls ik als vrouw gekleed over straat zou gaan, terwijl ik nog niet helemaal “passabel” ben.

Maar dat ga ik wel doen. Uit gesprekken met het VUmc en Transsupport in Rotterdam kwam naar voren dat om in transitie te mogen en alle operaties en hormonen te krijgen die ik wil, ik ook moet gaan leven als vrouw, mijn gender ook naar buiten toe uitdragen. Ik vind het doodeng, maar het hoort er wel bij. Gelukkig kan ik morgen eerst eens “droogzwemmen” tijdens een bijeenkomst van transgenders waar ik mijn eerste publieke verschijning zal maken als vrouw en beginnen met het weghalen van dikke korsten mannelijke conditionering en socialisatie.

Maar ik vind het doodeng en hoop echt dat ik geen klappen ga krijgen als ik als vrouw over straat ga. Dat ik gewoon mag zijn wie ik ben.

6 thoughts on “Gender expressie

 1. ik als schiedammer beloof dat ik je nooit zal, schoppen slaan bespugen uitschelden of ander soort geweld op je zal toepassen.
  en als er een over de dam is volgen meer..
  zie ik jouw op straat lastig gevallen worden help ik jou.{ik weet dat jij jezelf goed kan verdedigen}
  groetjes dick

  • Ha Dick,

   Dankjewel voor je lieve woorden. Waarschijnlijk weet je zelfs welke gozertjes ik bedoelde. Wanneer kom je nou een bakkie doen?

 2. Voor de mensen die op twitter zitten,er is sinds kort een hashtag #zeghet , waar persoonlijke verhalen te vinden zijn van aanranding, mishandeling van vrouwen en transgenders.

Reacties zijn gesloten.