Holocaustontkennen met Jan Smelt

holocaust-denial-holocaust-survivorsZoals we al eerder aankondigden, stond vandaag Jan Smelt, scribent van een walgelijk antisemitisch en holocaustontkennend artikel voor de rechter. Hieronder een weergave van het verloop van deze zitting, zoals bijgehouden door RTV Oost verslaggever Harm Job, met commentaren daaronder. Overigens woonden niet alleen complotgekkies de zitting bij, maar was er ook een delegatie van neonazis aanwezig om de verdachte een hart onder de riem te steken. Een wat mij betreft zorgelijke kruisbestuiving, om het rassentheoretisch te duiden.

Kleine correctie. Boinnk.nl is geen “Christelijke” website, maar een gestoorde complottersite met een pseudogristelijk sausje, die al jaren een broedplaats is voor jodenhaat en holocaustontkenning.  Veel psychiatrische patiënten begonnen op deze site dan ook hun carrière als internetgekkie. Vorig jaar nog moest de website na aanmaningen van verschillende advocaten een reeks aan haatzaaiende, lasterlijke en smadelijke artikelen over Joden in het algemeen en de holocaust in het bijzonder van hun site verwijderen. Om een parallel te trekken: de site eigent zich het Christendom toe zoals ISIS zich de Islam toeëigent,  maar heeft daar eigenlijk niets mee te maken. Over de wonderlijke webmistress, holocaustontkenner en abrikozenpittenverkoopster Silvia Videler zou ook eens een stukje geschreven moeten worden, maar dat valt buiten de scope van dit stuk.

Deze tweet laat al zien hoezeer Jan Smelt buiten onze realiteit leeft, want hij staat toch echt voor de rechter omdat hij ervan verdacht wordt een misdrijf gepleegd te hebben. Wat weer iets anders is dan het voeren van een geloofsgesprek met een geestelijke. Het is overigens tekenend voor de nederlagenstrategie van complotgekkies om geen juridische bijstand te zoeken, zoals we bijvoorbeeld in de zaak tegen Jeroen de Kreek of Wim Dankbaar ook al zagen. Daarnaast is het zaaien van haat weer iets anders dan uitdrukking geven aan je geloof.

Schermafdruk 2014-12-13 03.58.06

Ondanks eeuwen van pogroms, vervolging en zelfs een holocaust bestaat deze gek het om te denken dat Joden op een voetstuk zouden staan. Dat denkt hij overigens, omdat hij voor zijn bekering tot jodenhater actief was voor Christenen voor Israel. Hij maakte dus de switch van een extreme filosemiet naar die van een extreme antisemiet. Schijnbaar denkt hij dat in de rest van de samenleving Joden ook zo op een voetstuk zouden staan, terwijl dat natuurlijk niet het geval is.

Met “hun boek” bedoelt Smelt de Talmoed, waaruit hij bijvoorbeeld haalt dat Joden niet-Joden als dieren zouden zien, het toegestaan zou zijn van niet-Joden te stelen, dat het toegestaan zou zijn om driejarige kinderen te misbruiken en seks te hebben met dieren. Allemaal haatzaaiende en lasterlijke nonsens, die ik hier en hier inhoudelijk weerlegde. Geen enkele van zijn uitspraken is als zodanig in de Talmoed terug te vinden, het is dan ook de vraag of hij die wel ooit bestudeerde.

Schermafdruk 2014-12-13 04.17.07

Het lijkt erop dat Smelt hierna in hoog tempo psychisch begon te desintegreren en met een onnavolgbaar waanverhaal aan kwam zetten, waarin feit en fictie niet meer van elkaar te onderscheiden waren. Niemand die het nog kon volgen.

Maar het gaat natuurlijk om het zaaien van haat. Welke wanen daaraan ten grondslag liggen maakt in wezen niet zoveel uit. De bedreiging van Smelt dat “Kristallnacht een rustdag” zou zijn als mensen zijn holocaustontkennende realiteit onder ogen gaan zien, was natuurlijk een zwaar strafbare uitspraak, waarvan hij zelf zegt:

De gewelddadigheid van de Kristallnacht begreep hij natuurlijk prima, anders had hij het nooit zo geformuleerd. Het gaat dan ook niet om de vraag hoe hij zich bij dat woord voelt, maar hoe de groep mensen die hij bedreigt en beledigt zich daarbij voelt. Dat een jodenhater zich prima bij zo’n term voelt begrijpt natuurlijk iedereen.

Smelt kwam op de valreep ook nog met een enorme gotspe aanzetten:

Terwijl hij zich dus zelf dag in dag uit met zijn versie van de tweede wereldoorlog bezighoudt.

Tegelijk was er het gebruikelijke rumoer van plotgekkies op de gang en de publieke trinune, die de zaak niet mochten filmen.

De eis is 50 uur werkstraf waarvan 20 voorwaardelijk, uitspraak volgt binnenkort.

31 thoughts on “Holocaustontkennen met Jan Smelt

  • Zeg dat wel, de plotters moeten goed onthouden dat deze groep zich ineens tegen hen kan keren en dan dreigen ze niet op een blog maar dan doen ze het gewoon.
   Zeker als ze in de gaten krijgen dat de plotters enkel aandacht willen.

   • Absoluut, het gajes van frissekijk.info zal altijd blijven bestaan. Ideologen net als communisten, daesh, etc. Dat moet je ook niet willen uitroeien, want dat gaat simpelweg niet. Containment is wel heel erg belangrijk uiteraard, maar dat geldt eerlijk gezegd voor iedere ideologie. Ook die van mijzelf.

    Waar de plotters voor moeten uitkijken is dat deze groep niet infiltreert in hun eigen wereldbeeld, want dat is natuurlijk de groeimarkt voor de frisse kijk-baasjes: eenvoudige burgers die boos zijn op de autoriteit die hun toch al niet al te succesvolle leven zo onaangenaam maakt plus de jaloezie naar de ‘haves’. De recruitment heeft altijd op deze wijze gewerkt: Hitler deed het, Stalin, de Ayatollahs in Teheran, etc etc.

    Maar als de plotters zich dit laten gebeuren, dan komen ze uiteindelijk bedrogen uit, want inderdaad ‘de weaklings’ worden door deze frisse kijk Menschen gewoon op dezelfde trein richting de vernietiging gezet.

    Helaas heeft het merendeel van dat plottervolk dit natuurlijk weer niet door. Wiet, wijn, medicijnen: je wordt er maar suf van.

    • Die zijn dus nu aan het infiltreren in die leefwereld. Reacties achterlaten op complotblogs met linkjes naar hun nazi site (ik zag er al verschillende), en nu dus ook door fysiek op die rechtszaak te verschijnen. Ik vind het bloedlink, want een deel van de complotgekkies is hier absoluut kwetsbaar voor.

     • Ja absoluut mee eens. Maar dat ga je niet terugdringen door deze man te veroordelen. Dan wordt de frustratie waar de Boodschapper (eerder de Professor bij anderekijk.info) van frissekijk.info naar lonkt alleen maar groter, nemen emoties toe, gaat het ‘zie je nou wel’-gebalk harder klinken, en dan is het tegen de tijd dat de plotters weer uit hun roes wakker worden te laat.

      Het is best complex om dit soort dingen in de juiste balans binnen de redelijkheid te houden.

     • Over die trein naar de vernietiging maak ik me eerlijk gezegd niet zo’n zorgen, want die machtspositie hebben neonazi’s niet en gaan ze ook niet krijgen. Ik maak me eerder bezorgd om het welzijn van onze plotgekkies, want justitie staat veel harder in de aanpak van neonazi’s dan plottertjes.. Ze escaleren ook in hun vervolging door naar een nieuw level, als ze op dezelfde lijsten als de frissekijk’s van deze wereld terechtkomen. Die consequenties lijken ze nog niet helemaal te overzien.

     • hmm, ik weet het niet. Klinkt een beetje als Chamberlain, maar ik begrijp wat je bedoelt. Tegelijkertijd denk ik dat er niemand is die de bewuste ‘angel’ uit de frustratie weet te halen. Scary.

     • Huh? Nou,ik geloof niet in appeasement politiek hoor. ik denk eerde dat de neonazi’s niet meer aan de macht komen omdat ze effectief contained en waar nodig bestreden worden. Maar wat ik eigenlijk bedoel, is dat de AIVD actief de neonazi scene volgt en de plottertjes tot dusverre niet interessant genoeg waren om als groep te onderzoeken en infiltreren. Dat zou kunnen veranderen als deze ontwikkeling zich doorzet.

      Qua office politics zou het ideaal zijn, want al het budget wordt weggetrokken naar de Jihadgangers. Met deze casus en de daaraan gekoppelde dreigingsanalyse in de hand kan er wat budget behouden blijven voor de aanpak van extreem rechts.

      Want reken maar dat die de ruimte pakken die je ze geeft.

  • Als ze hiermee vriendjes worden, gaan ze zelf denk ik ook als een ernstiger probleem gezien worden. Dit wordt geïnterpreteerd als een radicaliseringsproces. Goed nieuws, want dan volgen er zeker wat robuustere maatregelen dan nu. Zo was het een kleine moeite om anderekijk.info, de voorganger van frissekijk uit de lucht te krijgen en de webmaster op het bureau voor een gezellig gesprekje, ook al stond zijn server in de VS. Veel makkelijker dan bij plottertjes.

 1. Ja, ieder keer als je denkt dat het niet erger kan, komt er zoiets.
  Ik hoop dat je gelijk hebt, bij de rechter in Almelo is, zoals ik uit tweets las, al wat naar voren gekomen. Bepaalde figuren liggen nu al onder een vergrootglas, krijgen ze eindelijk eens de aandacht waar ze naar hunkeren.

 2. 3 uur 50 in de nacht en de bier begint te werken. Zeg kunnen jullie geen Hitler van het jaar verkiezing houden en personen uit de alternative media nomineren.

 3. Net als je denkt dat de complotdebieltjes rondom Martijn Alberda niet dommer kunnen worden, overtreffen ze zich weer. Nu Elvetwelve weer, die een “de Speld” achtig stukje satire op een Israelische nieuwssite met feiten verwart.

  Tuurlijk Elvetwelve, Israel gaat Oekraine en de Krim herkoloniseren, omdat we eindelijk weten dat we echt Khazaren zijn!

  • Zoals gebruikelijk met die plotter monkeys is de werkelijkheid precies tegenovergesteld:

   The Israeli government is holding closed-door meetings about receiving some 6,000 Jewish citizens who have been displaced due to the Ukrainian civil war, reports the Israeli Maariv newspaper.

    • Meneer maakt excuses voor het gebruik K woord,
     Barra liet het wel gewoon staan, zal wel te maken hebben met de complimentjes die hij nog kreeg.
     Ik kan daar gewoon niet over uit…kan daar met mijn koppie niet bij.
     Wat een wereld, man oh man.

     • Ja, grappig is dat, die dubbele standaard van Barra over de vrijheid van meningsuiting. De heftigste jodenhaat, homohaat, misogynie, stalkgedrag, walgelijke scheldpartijen en bedreigingen laat hij gewoon door, maar als hijzelf op basis van inhoudelijke argumenten en volkomen terecht de wind van voren krijgt met z’n domme Swiebertje verhaal, weet hij die moderatieknop als geen ander te vinden en vergeet hij al zijn zaadverhaaltjes over de “vrijheid van meningsuiting” ineens.

      In dit draadje verwijderde hij niet alleen inhoudelijke reacties van mij, maar verwijderde hij ook nog eens alle steunbetuigingen aan mijn adres. Maakt me niet uit hoor, kan het goed stellen zonder steunbetuigingen. Maar het blijft opmerkelijk.

     • @teigertje Gebruik van het K-woord is in regio Rijnmond en Haaglanden heel gewoon onder blanke tokkies onder een bepaald IQ en jongeren, die bezigen het zo ongeveer twee keer per zin. Ook mensen die het zelf hebben blijven het op die manier gebruiken en associëren het niet eens met de ziekte.

      Ik probeer mijn zoontje erop te corrigeren, want die gebruikt het woord zelfs in een positieve context. Gaat hij roepen dat iets “kkmooi” is als hij het bewondert. Dit lijkt me ook niet helemaal pedagogisch verantwoord, weet niet goed wat ik ertegen moet doen. Erover praten helpt ook niet, want dan gaat hij het juist doen (pubertijd), dus ik weet het ook niet meer.

     • Ja, onder jongeren en blanke tokkies onder een bepaald IQ, een hele eer dat die dan ook nog komen reageren op je site..
      Ik neem aan dat Barracuda niet onder beide categorieën valt.

      Een paar weken terug hoorde ik nog dat er een meisje op het matje was geroepen en naar huis kon na scheldpartij met K woord erin. Gebruik van dat woord was directe aanleiding.

 4. Van alle kanten komen ze uit de rioleringen gekropen, lees ook dit artikel met cijfers.
  We zagen het ook al in de Haagse Schilderswijk en we zien het nu bijvoorbeeld als er zo’n rechtszaak is. Schijnbaar voelt men zich veilig om het overal op het net te plempen. Tja 30 uur effectief werkstraf, wat is dat nu.
  En dan kun je ook nog een grote muil opzetten en dat proberen op te hangen aan vrijheid van meningsuiting.

 5. ‘Ja, grappig is dat, die dubbele standaard van Barra over de vrijheid van meningsuiting’

  Als ik moet afgaan op allerlei zure opmerkingen links en rechts haal jij heel wat meer weg dan Barracuda, dus dit lijkt me de pot verwijt de ketel.

  • Ach, je hebt ook wel gelijk. Ieder z’n eigen moderatiebeleid. Barra heeft het niet op inhoudelijke kritiek aan zijn adres, terwijl we ons op swapichou eerder richten op bedreigingen, racisme,stalkgedrag en redeloze scheldpartijen.

 6. @ Rogierd “Allerlei”, het zijn voor zover ik kan zien iedere keer dezelfde mensen, ik heb dat ook omschreven op Zuidwesterstorm. Op een dwangmatige wijze proberen zij te forceren dat zij hier mogen reageren, wat ik niet helemaal begrijp want als ik hun reacties bekijk in de panelen dan hebben deze niet tot doel op positief en opbouwende wijze een bijdrage te leveren. Eigenlijk doen wij in hun ogen niets goed maar zij wel, een aandachtsprobleempje? Als je enkel kritiek op woordjes en zinnetjes en andere futiliteiten die niets met de kern te maken hebben kunt uitkakken, anderen komt bedreigen of probeert linkjes naar allerlei dubieuze sites (antisemitische enz.),door te drukken en dan moet je idd gaan modereren, ieder blog doet dat.
  Dit is dus ook geen gewone kritiek.

  Wij kunnen niet toestaan dat mensen anderen komen trollen of afdreigen, ook in het dagelijks leven op je werk, thuis en op straat is dit niet geaccepteerd.
  Barra maakt hierin andere keuzes als wij, gegarandeerd dat ook een Ruud of een Geen daar onder de moderatieknop zit en niet alleen daar. Dat komt natuurlijk dan even niet uit om daar ook over te klagen, dat snap ik.
  Bij kranten zit ook een heel team klaar om te zorgen dat dit soort mensen geen vrij spel heeft, bij ieder zichzelf respecterend blog gebeurt het.

  Ik wil een ieder aanraden die denkt dit beter te kunnen, eens een eigen blog bij te gaan houden. Heb zelf hier al veel opgestoken en kan je garanderen dat je dit zelf ook gaat ondervinden als je zelf schrijft met mogelijkheid tot reageren voor anderen.
  Dit is ons huis, wij bepalen zelf wie wij hier binnen laten. Daarin gaan we ver genoeg en krijgen zelfs mensen die zich hebben misdragen een tweede, derde, vierde kans maar op een gegeven moment is de koek op. Zeker als blijkt dat de mensen op oneerlijke wijze hierover naar buiten communiceren en proberen ons in diskrediet te brengen.
  Als je zo’n hekel hebt aan ons, heb je hier niets te zoeken. Dit lijkt mij heel simpel.
  Dan ga je ieder je eigen weg, net als in het dagelijks leven.

  • Inderdaad Teigertje. Het is niet niks wat je over je heen krijgt als je een duidelijke mening hebt. Ook jij wordt inmiddels bedreigd door randfiguren als DonQuijotte en ziet evengoed als ik welke bagger er in de moderatiepanelen staat. Één van onze collega redacteuren ging er al aan onderdoor.

   Je hebt eigenlijk twee categorieën koekwauzen die hier gemodereerd worden:

   * Plotgekkies als Don, Waterman, AIRVD etc. die hun agressie hier komen botvieren omdat ze niet in staat zijn om hun mening op een normale manier onder woorden te brengen en het gevoel hebben dat ze in een soort “oorlog” zitten waarin wij de “vijand” zijn
   * Halve zolen als @Geen of @Ruud die zelf niets bijdragen aan wat voor inhoudelijke discussie dan ook, maar graag langskomen om een thread onder een topic te ontregelen/ verarschen. @Ruud doet dat door zich te richten op metacommentaren (spellingscorrecties etc) en @Geen door wartaal te plaatsen. Daar wordt op gemodereerd, anders is een normale discussie niet mogelijk.

   Iedereen krijgt meerdere kansen, de spelregels worden telkens weer uitgelegd en mensen die zich daar bewust niet aan houden kunnen hun vrije mening ergens anders gaan uiten. Zo simpel ligt het gewoon.

   • Dus:

    * Geen non-sequiturs/ metacomments
    * Geen bedreigingen
    * Geen scheldpartijen
    * Geen discriminatie
    * Geen stalking
    * Geen wartaal
    * Geen draadjes “flooden” met bizarre hoeveelheden comments in een korte tijd

 7. Dank voor dit verslag. Ik was er ook, samen met mijn man en broer, omdat ik de aangeefster was maar ik heb niet gemerkt dat de pers er ook was. De officier van justitie (die het overigens heel goed deed) heeft mij beloofd mij te bellen over de uitspraak. Hopelijk wordt hij veroordeeld, als vond ik de strafeis erg laag.
  Hart. groeten,
  Gerbrig Arends-Alkema

  • Hoi Gerbrig, graag gedaan! Ik was er zelf niet bij (woon in de Randstad), dus moest mijn stukje baseren op de tweets die Harm Job erover schreef, die we wel gevraagd hadden er intensief over te twtteren. Hoop dat mijn weergave juist was. Waren er nog zaken die tijdens die zitting gebeurden die we niet beschreven? Aanvullingen en correcties zijn meer dan welkom.

   Mee eens dat de strafeis bizar laag was, maar het werd in ieder geval wel vervolgd. Ook een vraagje aan je: ik zou je zeer dankbaar zijn als je zin zou hebben om een stukje te schrijven over de zitting en wat jouw afwegingen waren om aangifte te doen tegen Smelt. Zou je daar zin in hebben?

   • @Gerbrig

    Ik heb het verslag van je pro-Israel aanwezigheid op een anti Israel demonstratie met veel plezier gelezen. Wat moedig van je! Vooral de laatste passage vond ik prachtig en zo tekenend:

    Toen we bijna weer bij het station waren vroeg een man die 2 Palestijnse vlaggen in zijn hand had aan mij of ik naast de Israelische vlag niet ook de Palestijnse wilde vasthouden. Ik moest even denken, maar toen bedacht ik en heb ik hem ook gezegd dat Israel vanaf het begin altijd heeft ingestemd met alle delingsplannen en dat, als het aan Israel had gelegen, er dus al lang een Palestijnse staat was geweest, dus dat ik best ook een Palestijnse vlag vast wilde houden. Maar toen ik mijn hand uitstak om de vlag van hem aan te nemen kreeg ik hem niet…

Reacties zijn gesloten.