Tokoloshe

Al langere tijd spelen de discussies rondom Zwarte Piet weer op. Zelf ben ik geschrokken van de enorme verbale, ja zelfs fysieke agressie rondom dit volksverhaal. Op Swapichou hebben we rond deze tijd van het jaar al enkele malen discussies gehad over Zwarte Piet.

Ik wil eens een andere draai aan de discussie geven door middel van andere volksverhalen waar ook een donker tot zwart getinte folkloristisch figuur een rol speelt. De meeste zijn, op de Tokoloshe na, metgezel van de Sint in het betreffende land.
In Zuid Afrika heb je de Tokoloshe, een mytische demon uit de Zoeloe cultuur die het voorzien heeft op de Zuid Afrikaanse schoolkindertjes, zij zijn waarneembaar maar kunnen zichzelf onzichtbaar maken door een kiezelsteen in te slikken. Zo simpel kan het zijn in volksverhalen.  Het doel is om kinderen angst voor het kwade bij te brengen. Als iemand je vervloekt omdat je je akelig en ongehoorzaam gedroeg en de Tokoloshe oproept, dan komt deze vervelende demon je opzoeken. Hij  kruipt  ’s nachts onder je bed vandaan om je tenen op te peuzelen of andere nare dingen met je uit te halen. Niks zoets, lekkers of een roe maar niks dan narigheid.
Moet deze ook verboden worden omdat hij een racistische karikatuur zou zijn?
In Tirol kent men de Klaubauf of Bartl, ook dit archetype voorspelt met zijn donkere uiterlijk niet veel goeds. Zo heeft hij een duivelsmasker op, bokkenhoorns en rode tong die uit zijn mond bengelt en sleept hij zichzelf voort met kettingen. De stoute kinderen neemt hij mee in zijn grote zak of mand.
Op 5 december proberen de kinderen uit Vinzgau  hem wakker te maken.
Hij zit in Tirol en is vanzelfsprekend gek op schnaps maar ook op jonge meisjes!!

klaubauf
In Zwitserland houden ze ook wel van gezellige verhalen en hebben ze als metgezel voor de Sint (Sami Klaus) een Schmützli.
Schmütz  staat voor viezigheid, hij is volledig in het zwart/bruin gekleed en heeft een zweep, roe of ketting bij zich naast kado’s en snoep. Gewoon voor de zekerheid, voor als ze een stout kindje zagen. Als zo’n kind het examen in braafheid niet goed afgelegd had, kon het gelijk mee in de zak naar het donkere woud om opgegeten te worden. Ook Schmützli laat tegenwoordig, net als Zwarte Piet de zweep thuis, ook de kettingen zijn in de ban gedaan.


Zullen we dit volksverhaal dan ook maar gelijk gaan aanpassen en als we dan toch bezig zijn kunnen we ook Krampus aanpakken en ga zo maar even door.Zwarte Piet neemt tegenwoordig een heldenrol in in plaats van boeman. Zwarte Piet is in de opvoeding inmiddels een voorbeeld van hoe je je wel moet gedragen. Het woord zwart zou negatieve associaties oproepen, moeten we dan het woord zwart gaan verbieden?
De waarheid is dat er nooit een excuus is voor racistische uitlatingen, door niemand! Zwarte Piet afschaffen verandert niets aan de intentie van mensen anderen kwaad te willen doen of pesten op basis van huidskleur. Een echte racist doet zijn ding toch wel al pas je alle verhalen aan waarin donkere archetypes een rol spelen. En die verhalen zijn er genoeg.
Het agressieve complot tegen dit kinderfeest is niet nodig, pak liever het echte onversneden racisme aan.
Ga in ieder geval op normale wijze in gesprek en verdiep je in het volksverhaal, zonder er gelijk een politieke symbolistische sticker op te plakken.

Advertenties

23 thoughts on “Tokoloshe

 1. Huginn en Muninn
  De zwarte raven van Wodan die hem het land afvlogen en hem de afgeluisterde geheimpjes vertelde? Zoals Piet ooit deed in het Sinterklaas verhaal.. Daarom stond alles in dat boek van Sinterklaas toch?

 2. Huginn en Muninn betekenis.

  Waar de oorsprong van Zwarte Piet ligt, is niet precies duidelijk. Zo was de Zwarte Piet wellicht een overwonnen duivel. Een mogelijkheid van herkomst ligt in het verhaal van de Germaanse god Wodan. Wodan reed op zijn witte schimmel Sleipnir door de lucht en was aanvoerder van de Wilde Jacht. Wodan werd vergezeld door twee zwarte raven, Huginn en Muninn. De raven luisterden, net als Zwarte Piet, aan de schoorsteen om Wodan over de goede en slechte daden van de stervelingen te vertellen.

  Als je dit zo naleest is het dus heel goed mogelijk dat deze raven een rol speelden als inspiratie voor het ontstaan van het volksverhaal Sinterklaas, zeker ook omdat o.a. de elementen duivel, witte schimmel en schoorsteen gebruikt worden.
  Maar het interessante voor dit topic is dat raven natuurlijk ook zwart zijn. Dit zwart zijn komt heel vaak terug.

 3. Ik weet wel een mooie halfslachtige oplossing.
  We maken van Huginn en Muninn gewoon witte kanaries met hier en daar een zwarte veeg.

 4. Echt prachtig dit. Micha dagvaardt nu @JDTV met wie hij geen enkele schriftelijke overeenkomst had, hem hooguit soms wat hardware gaf op kosten van de familie Poot, om filmpjes met hem erin niet meer uit te zenden.

  Gaat nooit lukken, want Donk filmde hem vrijwel zonder uitzondering op de openbare weg waar je helemaal geen aanspraak kan maken op dat portretrecht en Micha verleende daar altijd zijn volle medewerking aan, om het zachtjes uit te drukken.

  • Wat een ongelooflijke kansloze rukkert is die Micha Kat toch.
   Apart weer, deze kamikaze actie die het buitensporige opportunistische gedrag aantoont van Kat. Portretrecht LOL, dat alleen al laat zien hoe zwak hij hierin staat.
   Hier hoeft Eric mijn inziens zich niet druk over te maken.

   Wel dat Micha het adres van Eric op het net gooit. wtf!
   Hiermee toont Kat aan dat hij geen enkele schaamte kent en ik denk zelfs dat we nu wel kunnen stellen dat Micha Kat vandaag zijn eigen graf gegraven heeft. Als ik de reacties zo lees op KLOL, deze keer meestal OT btw, is er geen kip meer die Kat nog volgen kan.

   Bye bye Micha

 5. Wat ik dan fascinerend vind; Kat vindt dus een advocaat die dit voor hem gaat/wil/moet? faciliteren? Hoe werkt zo iets? krijg je ook een pro deo advocaat in een civiele zaak die je zelf aanspant? Neem aan dat Kat geen geld heeft hiervoor..

  Zo’n advocaat zou -als ie zijn vak een beetje verstaat- in het eerste intake gesprek met heel veel argumenten kunnen komen waarom Kat kansloos is. En dat ie afziet van verdere juridische ondersteuning.

  En misschien is Kat ook wel een riedel advocaten afgegaan voordat ie deze vond die hem wil bijstaan..

  Ik was al een tijdje niet op KLOL wezen kijken, maar idd de reacties gaan alle kanten op, maar NIET pro-Micha. Kat wordt nu ook op zijn eigen webstek uitgekotst. Wat dan wel voor hem pleit, is dat ie het laat staan. Zie ik Bou en Dankbaar dus niet doen. Maar misschien is ie nu niet in de gelegenheid om te modereren (laptop verpatst -> in de kroeg)… en komt dat nog…. 😉

 6. Het toont zijn ware gezicht en dat is precies wat ik vast probeerde te leggen. Blijft alleen beetje jammer dat het zo moet eindigen allemaal. De held die zelf een grote boef blijkt te zijn. Wel weer mooie promotie voor het JDTV boek dit.

  Ik heb al een mooie foto voor op de achterflap. Die alleen al zal de aanschaf van het boek de moeite waard maken! 😉

 7. Dik lachen met Micha Kudt.
  Jammer, dat het me niet lukt om daar binnen te komen,
  maar als publiek vermaak ik me ook wel. 🙂

 8. Hij oogt verslagen, wetende dat hij kei- en keihard door de mand gevallen is. Hij roept heel wanhopig om eeuwige trouw van enkele dolende zielen….Daarnaast is hij zo dom als een ezel die zich voor de honderdste keer aan dezelfde steen stoot. Namelijk zijn sticker op zijn laptop….Die mocht toch nergens meer genoemd of zichtbaar zijn op zijn site?? Claim nummer zoveel van de Telegraaf…Hij gaat roemloos ten onder zo…

  • Micha Kat vang je niet zo maar. Zo is hij al lange tijd betrokken – anoniem dat wel – bij de Deutsche Wirtschafts Nachrichten en niet onbetaald.

   Hij gaat (verder) in de problemen komen dankzij zijn ziekte: hij kan niet een relatie in stand houden, of zich verplaatsen in de positie van een ander. Nu zit hij bij die sociopath Victoria in Ierland, maar ook daar wordt hij op korte termijn weer weggeschopt. Dan moet hij weer op zoek naar een nieuw bed om te slapen, en die zijn voor Micha behoorlijk schaars geworden.

    • Oh dat DWN verhaal was niet zo moeilijk te achterhalen. Micha Kat is een ernstige Narcist. Die doen niets zonder het eigen zelfbeeld te verstevigen of te bevestigen, en zullen ook nooit iets of iemand ‘promoten’ als ze niet een eigen belang hebben. Micha promoot al tijden DWN als ‘een bron die ik dagelijks lees en veel wijsheid uithaal’. Met name via zijn zgn journalistieke satelliet NRC ombudsman.

     Type je vervolgens bij DWN – dat artikelen uitsluitend onder ‘redactie’ plaatst – de naam Micha Kat in de zoekfunctie dan krijg je talloze artikelen terug. Type je eigen naam en het is ‘sorry, wir haben es nicht gewusst’ OID.

     Daarna hoef je alleen nog maar een paar mailtjes naar Berlijn te sturen om wat meer over der Micha te horen.

     Maar inderdaad, Micha bedelt vrolijk verder via KLOL. Al ziet hij dat niet zo. Voor hem is KLOL gewoon ‘internet business’ als ‘onafhankelijk journalist’. In de tijd dat hij in Kazachstan zat – via zijn toenmalige vriendinnetjes die daar een NGO project uitvoerde: verantwoordelijk groen ondernemen voor steppe-bewoners OID – probeerde hij al aan de plaatselijke ondernemers work shops te verkopen die hen zou leren hoe je geld kan verdienen aan een web site, met KLOL als duidend voorbeeld. Het kwam er nooit van, want Micha ging – in Kazachstan btw – vreemd met zijn ‘next to be’ vriendinnetje uit LAOS.

     Het is gewoon een door en door onbetrouwbare #mafkat.

Reacties zijn gesloten.