PeP: Ziva – Na Na Nachman

Breslov - IL - Na Na Nachman

Breslov – IL – Na Na Nachman

Het is al weer 2 weken geleden sinds de laatste Proef een Plotter: ‘koken met en voor een plotter’ verscheen op Swapichou. Slordig want wekelijks is wekelijks en niet op zijn plotgekkies: we zien wel wanneer we zin hebben. Maar goed, excuus, het waren niet bepaald aangename weken. Bovendien bestaat mijn eigen dieet momenteel vrijwel hoofdzakelijk uit Bamba en pizza, en de plotters zelf hebben het te gezellig met het staren naar het leed van onschuldige mensen of het typen van stompzinnige stukjes. Weinig kook vibe so to plotter.

Martin Vrijland is ondanks zijn vakantie nog steeds energetisch keidruk met het wakker schudden van verminkte lichamen en Micha Kat lijkt helaas ook weer van de Etna afgestuiterd (waarom kan die man nou nooit eens zijn woord houden: wegblijven) en toetert – als vanouds – lui & lustig naar zijn psychiatrische groupies. Waar Martin en zijn alter ego sock puppets tijdens zijn vakantie gewoon zichzelf blijven – schofferen van mensen – gaat Kat fris en monter een stapje verder en fantaseert tegen beter in met absurde stukjes over IDF-snipers: Micha, Micha, een IDF sniper zou nooit dit soort idiote verhaaltjes op de social media knallen, dat weet je best, en bovendien het wapen van een ‘IDF sniper’ is een Ruger 10/22 Suppressed Sniper Rifle en dat zie je niet op de foto he, he, he, feiten mensen, feiten… hijg (3x)

feiten, mensen, mensen, feiten

Micha Kat legt het nog een keer uit

Okay, anyway, koken dus. Deze week geen gerecht met een politiek, religieus, cultureel of ander sausje. Al moet ik eerlijk bekennen dat de overdaad aan Breslov de afgelopen weken me wel een beetje tegendraads heeft gemaakt. Vandaag wordt het daarom een mosselsoep met citroengras en lenteui. Niet kosher (sorry Breslov, haha), wel lekker: voor Swap, onze eigen grote boze wolf.

Ingredienten:

 • 1 kg mosselen
 • 2,5 dl room
 • 2,5 dl crème fraiche
 • halve rode peper
 • 2 stengels vers citroengras
 • 4 citroenblad
 • 1 sjalot
 • 2 teentjes knoflook
 • 1,5 dl droge witte wijn
 • 4 kleine lenteui
 • 1 tomaat
 • handje verse coriander
 • flinke scheut Mirin

Bereiding:

Mosselen schoonmaken in lauwwarm water en alles dat stuk is of boven komt drijven weggooien. Lenteui, coriander, rode peper en knoflook fijn snijden. Tomaat in reepjes snijden.
In een grote pan met olijfolie (easy) de knoflook met de sjalot, citroengrasstengels en de spaanse peper aanfruiten. Vervolgens de mosselen erbij doen en het geheel afblussen met de witte wijn en de Mirin. Aan de kook brengen, 4 minuten laten koken en af en toe omschudden. Daarna de mosselen eruit halen, het vocht zeven en dat samen met de crème fraiche en de room in koken tot soep dikte. De mosselen pellen (hou er een paar in de schelp voor decoratie). De soep weer verwarmen en hierin de lenteui, tomaat en mosselen opwarmen. Voeg als laatste de verse koriander toe.

Na Na Nachman voor onze Swapi: shabbat shalom xaver. Eet smakelijk, בתיאבון Be happy!


Tips, tricks, op- en aanmerkingen, recepten en/of interesse om als lab-rat mee te werken aan dit ‘Proef een Plotter’ koken met en voor gekkies experiment? Gebruik dan het reactie-panel of mail naar proefeenplotter@gmail.com ovv ‘Ziva ik wil”.

15 thoughts on “PeP: Ziva – Na Na Nachman

 1. Dat lijkt mij wel lekker, een heerlijk stokbrood en salade erbij en je bent klaar.
  Wel lekkere mosselen van de visboer kopen.

  BTW: ik denk dat we een plotter minder op het internet hebben, talk2myra twitter en de bijbehorende site zijn niet meer te bereiken.

 2. Dit maakt me blij! Een vriend text me net met de vraag wat te zeggen tegen de Israelische boot in de Gay Pride Parade. First time in Amsterdam, en nog wel op dit moment. Dan verdien je respect. Tel Avivi natuurlijk: lo sam zain 😉

 3. Joodse boot en Marokkaanse boot werken samen
  27 juni 2014 | 09:51
  ‘Het belangrijkste signaal dat we willen geven is dat je jezelf moet kunnen zijn. Het maakt niet uit of je homo, hetero, jood, moslim of Marokkaan bent. Daarom doen we met een Marokkaanse boot mee aan de canal pride, daarom trekken we samen op met de joodse boot en daarom eten wij nu samen. Want eten brengt samen.’

  Aldus een gedreven Ilias Zian die samen met Chris Belloni initiatiefnemer is van de eerste Marokkaanse boot tijdens de Canal Pride. Hij sprak tijdens een etentje dat werd georganiseerd door de Marokkaanse boot, de joodse boot en restaurant Bazaar aan de Amsterdamse Albert Cuypstraat. Daar staat in grote letters in het Hebreeuws op de muur: ‘Samen eten is de olie van de vriendschap’.

  http://www.republiekallochtonie.nl/joodse-boot-en-marokkaanse-boot-werken-samen?utm_source=feedburner&utm_medium=twitter&utm_campaign=Feed%3A+republiekallochtonie+%28Republiek+Allochtonië%29

  • Ha cool, dat wist ik niet. Thx. Het blijft wicked. Zo sprak ik deze week een vriend die in Nederland woont, maar zijn zus in Gaza. Ik vroeg hem hoe het met zijn zus ging, en hij vertelde me dat het huis van haar ‘demolished’ is. Heb hem maar niet gevraagd waar zij precies woonde en hij vroeg ook maar niet verder. Wicked world.

  • Dat is heel mooi en een positief signaal naar de Amsterdammers waar nu weer heel wat te doen is om het “vlaggen” . Make love-not war!!

 4. @gladstone, er zit een reactie van jou in de spambox met een niet werkende link.
  Kun je deze met werkende link opnieuw plaatsen?

  • fixed the link: was HTML de juiste string voor wordpress is: haakje openen IMG dan src= dan aanhalingsteken dan url dan aanhalingsteken sluiten dan / en haakje sluiten.

Reacties zijn gesloten.