PeP: Alex Nieuwsbreker – Hindoestaanse Roti

herbsandstuff

Local market – TLV – PeP-Alex: ingredients

Ook in de koppies van de plotters is het zomer en dat is meteen te merken aan de ‘output’ van de blog- en leuterplotters. Zo komt Martin Vrijland – in de hoop dat anderen zijn huur gaan betalen – niet echt verder dan wat experimenteren met verschillende donatieplatformen. Verveelt Micha Kat iedereen met hopeloos oninteressante vakantiefilmpjes. Is het geplotter Alex Nieuwsbreker pijnlijk in de rug geschoten. Zijn Karel Bagchus en Bea van Kessel nog steeds, dankzij kwakzalver Luuk van Dinter van de familie Dakloos, en is babbelende slaappil Francis Capelle waarschijnlijk van zijn eigen geleuter in winterslaap geraakt want die is helemaal van het toneel verdwenen: über-boring allemaal.

Vandaar een nieuwe categorie bij Swapichou: “Proef een Plotter” (PeP). Een wekelijks terugkerend stukje waar we samen met of voor plotgekkies koken: Je bent immers wat je eet. De eer deze week is aan Alex Nieuwsbreker die met zijn Hindoestaanse Roti –recept een pittige aftrap geeft. Zijn recept is een simpel eenpansgerecht en de ingrediënten zijn eenvoudig te krijgen, al moest ik zelf wat moeite doen om de ‘aromat’ te vinden, maar dankzij een Nederlandse ex-pat winkel staat sinds gistermiddag ook dat Unilever-poeder naast de kachel.

De vrijdagavond is hier traditioneel een moment om familie en vrienden te bezoeken en samen uitgebreid te eten. Gisteravond ging ik daarom met een paar vrienden voor het eerst aan de PeP-tafel met Alex, de knotsgekke Rotterdamse plottergeneraal die zich verzuipt in een vreemdsoortig dualistisch gevecht tussen het dagelijks drinken van zes liter bier en G*d: drinkt Alex niet dan werkt hij aan zijn Plan, werkt hij aan zijn Plan dan zal G*d hem in de dood verenigen met zijn overleden papegaai, terwijl het denken aan zijn dode papegaai Alex juist veel doet drinken waardoor hij niet meer aan zijn Plan werkt, en daarmee G*d niet aan Alex en zijn papegaai.

Een wat lastig cirkeltje dus waar de 40-jarige Rotterdammer in rondstuitert. Toch is het niet helemaal hopeloos met deze alcohol-plotter. Zo begint Alex spontaan zijn geheime recepten in zijn bierkelder te verspreiden wanneer de inmiddels ex-plotterdominee Francis Capelle zijn Moeder Theresa ‘gratis verzekeren voor plotters’-plan ontvouwt. Het eerste recept dat Alex deelt is – althans op papier – ook meteen de aantrekkelijkste van de reeks: Hindoestaanse Roti.

Wat vooral opvalt aan het recept is de enorme hoeveelheid kruidenpoeder dat in de pan gekiept wordt. Een half kopje garam masala, 4-5 maggi-blokjes en maar liefst een eetlepel van de Aromat-smaakversterker. Wanneer je smaakpapillen niet door alcohol, drugs of medicijnen zijn aangetast dan is het zeer aan te raden de verhoudingen in het recept aan te passen. Het gerecht is zoals door Alex beschreven voor een normaal mens niet eetbaar. Al na de eerste hap slaat het gevoel uit je mond, van je tong en proef je de rest van de maaltijd niets meer. Iets dat toch best jammer is. Nog even los van de enorme waterval die zich spontaan op je voorhoofd begint te ontwikkelen.

Kortom zoek je een eenvoudig gerecht waar je heel erg veel koud bier bij wilt drinken, of zoek je iets dat in staat is om je beschadigde reuk- en smaakvermogen nog een laatste prikkel te geven dan is het recept een uitkomst. Ben je geen alcoholist of anderszins verdoofde plotter, maar ben je wel benieuwd naar deze rotti gebruik dan het hieronder beschreven recept beslist niet. Gebruik het uitsluitend als ingrediënten-lijst en pas de hoeveelheden aan naar de maatstaven voor normale gezonde mensen. Eet smakelijk. בתיאבון

alex_rotti

Food Home – TLV – PeP-Alex: oneetbare roti

Hieronder het recept zoals letterlijk door Alex gepubliceerd. 18plus, want het is anders pure kindermishandeling.

HINDOESTAANSE ROTI van Alex Nieuwsbreker

Ingrediënten:
Garam massala die u bij de toko kunt halen of bij de supermarkt. 4 a 5 maggie blokjes. 1 eetlepel Gele madam chanet peper. zout en wat witte peper. Aromat knor. Zonnebloemolie. 1 grote ui. 4 a 5 tenen knoflook. een paar aardappels in vieren gesneden. 3 kipfilets. kouseband of ter vervanging verse haricot boontjes.

Bereiding:
Neem een gote pan en zet die op middelmatig vuur. Gooi een laagje zonnebloem olie in de pan en laat het heet worden, waarna je de ui die je in stukken hebt gesneden in reepjes samen met de knoflook ook in stukjes gesneden en een eetlepel madam chanet peper ook in stukjes aanfruit in de olie. vervolgens gooi je de kipfilet in stukjes wel licht zouten en bepeperen met witte peper in de pan en bakt het tot het gaar is. Gooi de aardappels erbij tot een laagje de pan bedekt en vervolgens gooi je er warm water bij tot de aardappels net onder staan. Gooi vervolgens een half kopje garam massala bij het geheel en Doe er dan de 4 a 5 maggie blokjes bij in stukjes en een eetlepel Aromat van knorr en schep het geheel even om. Zorg dat het aan de kook komt en zet het vuur laag met de deksel er schuin op. Na 25 a 30 minuten gooit u de kouseband erbij die u in stukjes hebt gesneden van 3 centimeter lang. Ongeveer een groot bord vol of de verse haricots mocht u niet aan kouseband kunnen komen en schep het geheel om, en kook dat 10 a 12 minuten. Het gerecht is dan klaar. U kunt ook de optie kiezen om er hard gekookte eiren bij te nemen 3 of 4 en die voegt u toe als de boontjes nog 5 minuten te gaan hebben of 6, probeer de eieren wel in het gerecht te duwen rustig zodat ze garen in de saus. Dit Roti gerecht kunt u eten met rijst, een surinaams broodje of een Roti koek die u bij de toko koopt of in een eetzaakie. Voor de liefhebbers die echt van exotisch heet houden kunt u er zelf chutney bij maken. Neem een koffie kopje en gooi een klein laagje zonnebloem olie erin en 2 volle eetlepels gesnipperde ui en 1 a 2 teelepels gele madam chanet peper. Neem 1 eetlepel van de chutney mix en bestrooi dat over het gerecht. Ik zou zeggen eet smakelijk.

Dapper genoeg om na deze aanslag meer van Alex’ kookkunsten te doorstaan? Probeer dan eens de volgende recepten:

Originele Italiaanse Pizza koken met Alex Nieuwsbreker
Surinaams/Hindoestaans Rijst met Dahl-saus voor de ultra kleine portemonnee


Tips, tricks, op- en aanmerkingen, recepten en/of interesse om als lab-rat mee te werken aan dit ‘Proef een Plotter’ koken met en voor gekkies experiment? Gebruik dan het reactie-panel of mail naar proefeenplotter@gmail.com.

13 thoughts on “PeP: Alex Nieuwsbreker – Hindoestaanse Roti

  • Hahaha, jullie junkies zijn ook vreselijk inventief om die dagelijkse fix weer tot je te nemen: mayonesia, shiskanaise, marocnaise? De namen zijn leuk gevonden, maar de receptuur is weer stuitend armoedig en a-creatief. Goedkope supermarkt-frietsaus mengen met droge hash of wiet is iets wat lekker is voor een luie blower, niet voor de wat meer verfijnde eter.

  • Als dat topklasse voor jullie is dan vind ik het niet zo vreemd dat jullie er altijd zo bleekjes uitzien.

   Maar eerlijk, als je in een restaurant zit en je krijgt bij je eten huisgemaakte mayonaise dan denk je niet: okay, zo kan het dus ook smaken ipv van die vette rommel in die plastic fles?

 1. Maar waarom maak je niet een leuk filmpje en verhaaltje van dit ‘gerecht’ waar je het zelf klaarmaakt en eet. Dan plaats ik het volgende week als PeP 2 😉

 2. Je kan schrijven wat je wil, maar de smaak van shiskanaise is echt wel een culinair hoogstandje. Er is geen chef die daar aan kan tippen! Tijdens de binnenhof BBQ heb ik ook nog een paar potjes neergezet en die waren zo leeg!

  • mmm, dat verklaart een hoop, en er mag dan behoorlijk minder van die peper gebruikt worden, want met zo’n peper en dan ook nog eens een stuk in die chutney is dit gerecht praktisch giftig.

 3. Gebruik desnoods een teeleepeltje van die gele madam chanet op een grote pan voor 4 personen.Daar proef je niks van en als je dat gewend bent na maanden kue er wat chutney bij nemen zelfgemaakt bijvoorbeeld een halve eetlepel.. Ik meen het Ziva mijn onderrug is naar de kloote. Ben nu de hele dag bezig met gewichten en push ups. Ik hoop dat ik er bovenop kom want ik mis het internet.

  • Ja, minder van die madame jeanette ben ik inmiddels ook wel achter, neshama.

   Maar blijft over dat halve kopje Garam masala, en vooral die eetlepel Knorr Aromat? WTF is dat? En je vindt het gek dat je last van je maag, je onderrug en je hele lijf hebt? Je vergiftigt jezelf met dat varkensvoer @Nieuwsbreker. Sta op, doe iets, maak een begin, eet sla!

 4. http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/peper/madamme-jeannette/
  @Alex, als de pitten uit de peper verwijderd worden en je de peper heel fijn maakt komt hij het best tot zijn recht kwa fruitig aroma, de meeste Nederlanders houden niet van te pittig.
  Als je van je gerecht een natriumbom maakt door overvloed aan maggi en aromat is dat zonde, je moet de kruiden meer tot hun recht laten komen, een toefje komijn/djinten erbij bijv. en heel wat minder masala. Is idd ook wat beter voor je gezondheid.
  Proost!

Reacties zijn gesloten.