Schrijf je Vrij

street art - TLV 1403

street art – TLV 1403

Nou dat was het dan. Nauwelijks een week nadat Francis Capelle zijn ‘Gratis verzekeren’-initiatief wereldkundig maakte ligt het al weer met de pootjes omhoog naar adem te snakken: in de rug geschoten. Door Alex Nieuwsbreker, althans dat vindt Francis. De Rotterdamse bierflesjesverzamelaar probeerde in een enthousiast moment zijn legendarische kip-kerrie recept te plaatsen op het Grabbits-platform, maar volgde daarvoor de verkeerde procedure. De redactie van Grabbits attendeerde hem vriendelijk op deze vergissing, echter Alex was inmiddels al weer een paar halve liters verder en daarmee was alle redelijkheid dat in het dronken koppie zit gebakken weggespoeld. In plaats van een nieuw recept op de juiste manier te publiceren en zo de eerste Euro voor het Francis–fonds te verdienen dook Alex in zijn loopgraaf en begon willekeurig om zich heen te schieten: Grabbits is stom. Francis rolde diep geschokt uit zijn kampeerbed. Net bekomen van zijn eigen tranentrekkende boodschap aan Karel en Bea, beide Vdf Dakloos, zag hij door verraad zijn nieuwe speeltje uit elkaar vallen. Even viel spraakwaterval Francis stil, maar al snel werd vanuit de eigen loopgraaf de tegenaanval ingezet. Het bij de plotters zo populaire welles-nietes relletje was weer geboren.

Normaal gesproken is het beter geen aandacht te geven aan dit vrijwel dagelijks terugkerende tafereel bij de warhoofdjes, maar voor dit ‘jij schrijft, ik woon’-plan maak ik een uitzondering, want het is an sich best een aardig initiatief. Niet dat ik denk dat er ooit geld verdiend gaat worden: 50×400 woorden schrijven per maand (gem. 666 per dag) is best veel werk, en over werken heeft iedere plotter zo zijn eigenaardige soevereine mening. Bovendien is de gezamenlijke schuld binnen de doelgroep groot waardoor het fonds het voortdurend aan slagkracht zal ontbreken, en dan heb ik het nog niet over de noodzakelijke continuïteit. Financieel gezien kansloos dus.

Er is echter wel een andere reden waarom ik het initiatief een warm hart toedraag: resocialisatie. Wanneer de plotgekkies intekenen en zich verplichten iedere dag consequent 666 woorden te typen die een coherent verhaal vormen dat niet over ‘plotteren’ gaat ontstaat er wellicht een situatie waar een aantal van hen weer enigszins tot zinnen komt, wat structuur in het leven krijgt, andere interesses ontdekt of wat meer zelfvertrouwen krijgt. Stuk voor stuk belangrijke stappen om weg te kruipen van de zelfkant van de maatschappij; los van de zakkenkloppers van de alternatieve media. Zelf weer de regie over je leven terugkrijgen met je eigen dak boven je hoofd en misschien op termijn wel een baantje. Een prachtig perspectief dat zich richt op de toekomst, en alleen daarom steun ik het initiatief van Francis. Dus, plotgekkies, leg je jointje even in de asbak, laat dat flesje bier een nachtje extra koud worden in de koelkast, en ‘schrijf je vrij’: aanmelden kan via achterhetnieuws@hotmail.com en ‘ga met Francis aan de slag’.

One thought on “Schrijf je Vrij

  1. Als ik die kop van Francis zie, zie ik een oeverloze nietsnut, een nada nothing.
    Hij leutert over helemaal niks, op zich al een presentatie..dat wel
    Je beschrijft het wel heel mooi Ziva..dat resocialiseren zou mooi zijn, ik blijf er echter bij dat je de plotters gewoon aan het werk te zetten. De drie r-en: Regelmaat, Reinheid en Rust doen dan de rest.

Reacties zijn gesloten.