Baybasin, boek Ton Derksen

Afgelopen avond op tv geweest, het maakte indruk op mij. Is dit de zoveelste opeenstapeling van justitiële blunders of erger opzet? Hier de uitzending.

Crimesite kwam ook in de reportage voor.

En dan ook nog deze:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3652890/2014/05/10/Politie-vervalste-tapgesprekken-Baybasin.dhtml

Na verschillende artikelen, ook verschenen op deze site, leek het mij wel zo eerlijk deze ook te plaatsen. Het hele tapverhaal is voor mij ook altijd onduidelijk gebleven wat hier op Swapichou ook al eerder gezegd is, wat dus niet wil zeggen dat Baybasin niks op zijn kerfstok zou hebben voor de duidelijkheid.

11 thoughts on “Baybasin, boek Ton Derksen

  • Alex, je moet twee dingen van elkaar scheiden.
   Zoals ons rechtssysteem werkt, is het nu eenmaal zo dat Baybassin ook recht heeft op de faciliteiten die er zijn.
   Als blijkt dat er misstanden waren in zijn zaak, dan dient dat uitgezocht.
   Helaas is gebleken dat dit kan gebeuren, daarom krijgt deze zaak nu aandacht en ook bij ons juist omdat wij niet met de wolven mee willen huilen maar onafhankelijk willen zijn.
   Denk niet zwart/wit.
   Het is wel belangrijk te nuanceren en dus niet zoals Kat, Bou etc. gelijk er ook allerlei andere dingen bij halen want dit pleit Baybasin niet vrij van andere criminele activiteiten.

 1. Uit de papieren NRC van vandaag:

  “Derksen laat zich niet uit over deze complottheorie. De naam Demmink komt in het hele boek niet voor. „Die zaken hebben absoluut niets met elkaar te maken, althans in het dossier is er geen aanwijzing voor”, aldus Derksen.

  Overigens voerde Baybasin al eerder het verweer dat er geknoeid is met telefoontaps. Maar niet alleen het gerechtshof in Den Bosch, ook de Hoge Raad, het Europese hof voor de mensenrechten en een commissie die onder leiding van Ybo Buruma later nog eens bekeek of de afgesloten strafzaak moest worden heropend, gingen akkoord met de veroordeling.”

 2. Chris Klomp ‏@chrisklomp 3 u

  Mensen die Baybasin nu in hun armen hebben gesloten, vergeten dat hij in 1984 voor drugssmokkel werd veroordeeld tot twaalf jaar celstraf.

   • Dus in de leefwereld van Baybasin kan hij dus ook verontwaardigd reageren op de journalist die hem vraagt of hij in heroïne handelde. Een woordspelletje. Maar ook zeer kenmerkend voor een crimineel, hij bespeelt zijn gesprekspartners en is zeer gewiekst. Maar dat neemt niet weg dat ze hem wel degelijk in deze opzettelijk genaaid kunnen hebben wat Ton Derksen aangeeft. Tja en wat betreft Bou, ik merk aan haar toch ook wel vaker dat zij ook wel in is voor woordspelletjes, ze zegt af en toe weldoordacht iets om de situatie naar haar hand te zetten.

    Bou, de zelfbenoemde ambassadrice:

    Via de smokkel in sigaretten kwam hij terecht in de heroïnehandel, die (sinds 1974?) werd geregeld door de Turkse staat. De smokkel liep via de Turkse ambassades en het was kennelijk de taak van Baybasin om het transport en de distributie te regelen met de ambassade in Londen. Hij handelde dus niet zelf in heroïne, hij organiseerde de handel en was een soort diplomaat!

    Zoek de verschillen…

    Ik keek vandaag ook nog op die website van Bakker-Schut stichting en dan zie je ook weer bovenaan Demmink staan.
    Alles wat v.d. Plas doet is dus uiteindelijk ook om Demmink down te krijgen, als je al die ordners ziet die over Baybasin gaan, kan niet anders of heel veel gaat ook over Demmink.
    Ton Derksen op zijn beurt noemt Demmink niet.

 3. Ach wat is een beetje drugssmokkel nou? De plottertjes zijn een voorbeeld van vergeven en vergeten, zolang Joris openbaar terecht gesteld moet worden. Op twitter gaan ze helemaal ver daar heb je het Demmink meldpunt. Wat maakt die lieve Baybasin dan uit. Als hij morgen vrij wordt gelaten gaat de schat ongetwijfeld door met zijn zaakjes en krijgt Boudientje nog een kusje op haar wang.

 4. Bij deze mijn excuses aan iedereen, ik had de naam Baybasin verkeerd opgeschreven.
  Jullie mogen het mij gewoon melden hoor, als ik iets verkeerds spel en dan breng ik het in orde.

 5. Nederland heeft zich heel wat op de hals gehaald door de Turk Baybasin te berechten en op te sluiten voor in Turkije gepleegde misdaden. Gevolg van onze merkwaardige morele aandrang om het onrecht van de hele wereld op onze schouders te nemen. Intussen was Turkije wel al die tijd gewoon lid van de NAVO en blijven de grote partijen ervoor ijveren om het tot de EU toe te laten. Wie iets lelijks zegt over Erdogan krijgt in Den Haag geen bijval maar de wind van voren. Waarom de boef niet alsnog overgedragen aan onze toekomstige EU-partner?

Reacties zijn gesloten.