Akhnaton en Nefertiti

I breathe the sweet breath
Which comes forth from thy mouth.
I behold thy beauty every day.
It is my desire
That I may be rejuvenated
With life through love
Of thee.

Sesenet neftu nedjem
Per em rek
Peteri nefruk em menet
Ta-i nehet sedj emi
Kheruk nedjem en mehit
Renpu ha-i em ankh
en mertuk.

Give me thy hands, holding thy spirit.
that I may receive it and may live by it.
Call thou upon my name unto eternity
And it shall never fail.

Di-ek eni awik kher ka-ek
Shesepi su ankhi yemef
I ashek reni er heh
Ben hehif em rek

 

21 thoughts on “Akhnaton en Nefertiti

 1. Nee, Over Cleopatra heb ik ook veel gelezen. Maar Nefertiti en Achnaton aanbaden Aton, en dus moesten in de bloedhitte, hun hofhouding en hoge gasten in de moordende hitte staan, daar bezweken mensen bij. Overigens gaat het verhaal dat toen Berlijn werd gebombardeerd, men opgelucht was dat de buste van Nefertiti ongeschonden was.

 2. Nou, ik vind dat lullig, maar nog lang niet wreed, op een schaal van sadistische excessen van farao’s en hun hofhouding. Volgens Herodotus was Khufu wel een klootzak. Maar Nefertiti was een zeer geëmancipeerde vrouw, die haar echtgenoot veruit overschaduwde en waarvan ze zeggen dat ze eigenlijk de opvolger van Akhneton was, in mannenkleding.

  Een vriend van me, dr William Theaux, psychiater en psycho analyticus, ook uitvinder van de plurale analyse, maakt het helemaal bont; die denkt dat Akhneton, Mozes en Oedipus één en dezelfde persoon zijn. En Nefertiti was eigenlijk een Afrikaanse. Maar om daar meer over te weten te komen moet je eerst betalen en dan is het me weer een brug te ver.

 3. Over wie nou precies Nefertiti was, daar zijn vele theorieën over. Eentje dat ze Achnaton opvolgde, de andere is dat ze toen al dood was. Over Achnaton, oedipus en Toethachnon is ook een boek geschreven. Dat heb ik lang geleden in de bibliotheek gelezen, vraag me niet wie de schrijver was. Overigens schijnt de ‘mooie’Cleopatra niet zo mooi te zijn geweest, ze was lelijk, maar zeer intelligent.

  • Freud schreef al dat Mozes en Akhneton dezelfde kunnen zijn. Oedipus kwam daar pas later bij en komt echt uit de dikke duim van Theaux (in zeker opzicht vanuit zijn analyse van Freud en Lacan, maar dat is een ander verhaal).

 4. Jeroen Neffertiti. Wel wel wel. De vrouw die ik persoonlijk mocht ontmoeten in de vorm van een Iraanse/Joodse dame die zo mooi was dat ik in de hemel was. Wist je dat Neffertiti een truc had om mannen in te palmen. Zij had een soort parfum op die mannen in extase brachten, wat mijn Iraanse ex die op Neffertitie leek http://www.drafsoon.com/wp-content/uploads/2010/06/dr_afsoon.jpg ook flikte bij mij. De geur die ik rook hypnotiseerde mij. Je kunt erop googlen het is echt waar.

 5. Ik had vele jaren terug een documantaire gezien op Discoverychannel of geographic channel die over Neffertiti ging. Er werd gezegd dat ze de mooiste vrouw ooit was. Was een interesante uitzending die ik zag over deze mysterieuze dame. Daarin werd ook verteld over de parfum die ze ophad.

 6. Ziva ik zat net NCIS te kijken op TV en je naam kwam voorbij. Het is iets dat ooit gebeurde met mijn ex maar dan met haar achternaam. Het leven is vreemd soms. Hee ik ben een gevoelige kerel en heb een gevoel dat er iets gaande is in dit leven. Het spel tussen ons is er een duidelijk van aantrekken en afstoten, wat duid op heftige liefde. Ik vraag me af of we ooit samen eindigen. Ik hoop van wel. Je bent de vrouw waar ik de rest van mijn leven mee wil doorgaan.

 7. Ziva weet dat ik achter haar aanzit, maar weet ook dat ze me de doodsteek levert als het nodig is. Ik weet dat ook. Het is jammer want in de afgelopen jaren leerde ik haar kennen als vijand maar gaf toch om haar. Love hurts is wat the say.

Reacties zijn gesloten.