De nieuwsgierige vrouw

priestessEr was er eens een heel nieuwsgierige vrouw  in een dorp. Elke keer als zij een of ander geluid of een gedruis hoorde, hoe onbeduidend ook, liep zij de trap af om te kijken wat er gebeurde. Het kon haar niet schelen als zij zelfs om middernacht moest opstaan, als zij maar haar nieuwsgierigheid kon bevredigen.

Op een nacht hoorde zij weer een geluid, en zij dacht dat er wat op het plein gebeurde. Zij stond op en liep naar beneden en toen zag zij dat er heel wat mensen op straat langs haar huis trokken. Zij bleef bij het raam, vol verwachting, staan om te zien wat het was. En langzamerhand werd het haar duidelijk dat het hier een processie betrof. Alle voorbijgangers zongen droefgeestige wijsjes, waarvan zij de woorden weliswaar niet kon verstaan.

Toen de menigte dichtbij genoeg was, probeerde de vrouw al het mogelijke om iemand van de voorbijgangers te herkennen, maar het gelukte haar niet, want de een had – zo scheen het haar – geen neus, de ander geen ogen, de derde geen mond. De nieuwsgierige vrouw schrok, maar zij trok zich niet terug.

Intussen naderde een man haar met een licht in zijn hand en dat gaf hij haar met de woorden: “Als de processie voorbij is, doof dan het licht en bewaar het in een koffer!” De vrouw deed zoals haar gezegd was, maar zij voelde zich erg bang. En de volgende morgen ging zij naar de pastoor van het dorp en vertelde hem wat er gebeurd was. De pastoor zei haar echter dat het hier de duivel moest betreffen. En opdat hij haar niet zou meeslepen, als straf voor haar nieuwsgierigheid, moest zij een aantal zuigelingen in haar huis halen, verder rozemarijn en gewijde palmtakken en ook wat wierook. En hij raadde haar aan dat zij – als die kerel ’s nachts terugkeerde  de wierook moest aansteken, de rozemarijn en de gewijde palmtakken om haar heen leggen en de kinderen laten huilen. Later zou zij met een kind op haar arm naar het raam moeten gaan en het licht meenemen, dat niets anders was dan een bot van een dode.

Bevend van angst volgde de nieuwsgierige de opdracht die de pastoor haar had gegeven op. Om precies middernacht hoorde zij weer de processie voorbijlopen. En weer kwam die man op haar toe en verlangde het licht terug. En dankzij de kinderen en de andere middelen kon de duivel haar niet meenemen. Dat was een goed middel om de vrouw van haar nieuwsgierigheid te genezen.

* * *

Bron
“Volkssprookjes en legenden uit Zuid-Amerika,” door Felix Karlinger.

Advertenties

16 thoughts on “De nieuwsgierige vrouw

 1. ze lult er wel raar in om, vind je niet? Micha is de grootste lul, maar Martin is hem voorbij gestreven… ze kan niet antwoorden op waarom dit is gebeurd.. Nee, kan ze niet, kunnen al die complottertjes niet.

  • Dat is volgens mij niet @Adamas/Papi. Er valt van alles over @Adamas te zeggen, maar niet dat hij mensen belt en ze gaat bedreigen. Zou me zeer verbazen, en tegenvallen wanneer hij dit gedaan zou hebben.

   • @ziva

    Dat jij in een raar soort symbiotisch patroontje zit met papi en erom moet lachen omdat je bekend bent met zijn psychotische antics, rechtvaardigt het niet. het hoort gewoon niet thuis in de openbare ruimte. Sterker nog, daar legitimeer je het mee. En ja, hij liet in het gesprek meer dan voldoende hints vallen om ervan uit te gaan dat het hier inderdaad papi betrof.

 2. De reden dat ik nog nooit bij Barracuda heb gereageerd en ook nooit ga doen is dat hij soms bewust bepaalde reageerders laat staan met hun kwetsende reacties. Je ziet het dus als een vorm van sensatie.
  Het is niet de eerste keer dat je dat doet.
  Reacties met verwijzingen naar antisemitische sites of anderszins.
  Dan begin ik het vermoeden te krijgen dat je je lezers daarmee iets extra’ s denkt te kunnen geven, een bepaalde doelgroep te bedienen.
  Overigens Barracuda, je leest mee want je pakt wel vaker dingetjes mee van hier, dat heeft niks met het voeren van een discussie te maken.
  Dit zijn zaken die niet op het internet of waar dan ook thuishoren, dat is het punt.
  Je bent gewoon niet te vertrouwen als moderator en je motieven daarvoor zijn gewoon ordinair.
  Je bekijkt het maar!

  • @Teigertje

   Nou, inderdaad. En als hij op dat gedrag aangesproken wordt, sluit hij het draadje vlug en gaat mokken dat het “zijn blog” is. Dan weet hij de moderatieknop ineens wel te vinden. Grove bedreigingen, jodenhaat, homohaat, hij laat het allemaal staan op zijn blog.

   Eigenlijk kwam ik vorig jaar op Swapichou terecht omdat ik al maanden structureel gestalkt werd door Nicchollo en de bedreigingen en jodenhaat van Papi/Adamas spuugzat was. Op zich al opmerkelijk, want als ik ergens om bekendsta in blogosphere, is het wel dat ik nogal wat kan incasseren (en uitdelen). Betekent alleen niet dat ik alles maar accepteer. Een keiharde polemiek vind ik prima, maar het Nederlands strafrecht is heel duidelijk over de begrenzingen daarvan.

   Barracuda is hier tot dusverre mee weggekomen, omdat hij publiceert vanaf een blogger site en op een Amerikaanse server staat. Bij blogger kijken ze alleen naar het “first amendment” en constateren dat die joden- en homohaat gewoon toegestaan is. Dat kan daar allemaal in de VS. Maar Barracuda richt zich op het Nederlands taalgebied en is daarom hier in Nederland gewoon vervolgbaar voor dit mismaakte moderatiegedrag. Daar is hij zich bewust van, vandaar dat hij zich achter zijn anonimiteit verschuilt. In wezen speelt hij hetzelfde spelletje als de webmaster van de nazisite anderekijk.info, die zijn site ook op een Amerikaanse server heeft staan. Ook die webmaster bleek voluit vervolgbaar te zijn.

   In geval van een strafrechtelijk onderzoek is de identiteit van Barracuda in maximaal twee minuten achterhaald. Ik zou hem dan ook dringend willen adviseren om zijn reactiepanelen zo snel mogelijk op te schonen.

   • En dat we de content van Barracuda voor onze dagelijkse portie debunk kunnen missen als kiespijn, tonen we elke dag op swapichou aan.

   • Niet op Barracuda komen reageren is mijn manier om er mee om te gaan. Negeren die hap. Ondanks soms heel goede artikelen weegt het voor mij niet op tegen de wijze waarop hij zijn blog runt.

Reacties zijn gesloten.