De Illoeminadie

Vaak valt in complotterkringen het woord “Illuminati”. Dit zou volgens sommigen een netwerk van 13 zionistische families en 300 ondersteunende families zijn, die ook wel bekendstaan als “de elite”. Deze sinistere club zou tal van organisaties in zijn greep houden zoals het Vaticaan, de VN, de CIA, de meenstriem miedia en Hollywood, natuurlijk ook de NSA en eigenlijk de wereld domineren. Bovendien zouden ze in de top van de vrijmetselarij zitten. Deze families zouden terug te herleiden zijn naar de Sumerische tijd en een buitenaardse, reptielachtige oorsprong hebben. Ze zouden hun DNA vermengd hebben met de menselijke soort, om die te onderwerpen. Om OlympicZion te citeren:

“ Deze groepen zielen laten zich voeden door het veld van ongebreidelde Macht en Controle , die zijn invloed heeft op de mensheid, vaak onbewust. De mens heeft reeds de ervaring, dat het gevecht tussen ‘Licht en Duister’ boven hun hoofden wordt uitgevochten, en zij in een zgn. staat van machteloosheid, toe (willen ?) kijken. Alsof de mens vergeet zijn AUTHENTIEKE KRACHTVELDEN  en daardoor de verantwoordelijkheden voor ‘grote zaken ‘, uit handen geeft of wil geven… en daardoor zichzelf !”

Laat ik er maar eerlijk voor uitkomen: ik ben sinds het begin van de negentiger jaren een “illuminatus“, maar versta daar iets heel anders onder dan de vaak nogal psychotisch overkomende verhalen die ik zo af en toe op de interwebs lees. Vandaar een kort historisch overzicht van de Illuminati, zoals ik die van binnenuit begrijp. Immers, Mystery is the enemy of Truth.

Er zijn wel oudere referenties naar de Illuminati dan de oprichting van deze orde door Adam Weishaupt in 1776, maar die gaan helaas niet zo ver terug als de Sumeriërs. Denk hier bijvoorbeeld aan de Spaanse Alumbrados: een christelijk-mystieke beweging in de zestiende en zeventiende eeuw, die naar verlichting streefde. Maar het woord “Illuminati” werd voor het eerst gebruikt door Adam Weishaupt en zijn orde. De geïnteresseerde kan hier trouwens zijn complete werk lezen, dat een aantal mede illuminati, waaronder ikzelf, door de jaren heen bij elkaar sprokkelden. De orde maakte overigens geen deel uit van de vrijmetselarij, maar had zichzelf gemodelleerd naar de organisatiestructuur daarvan.

Eigenlijk stonden de Illuminati achttiende eeuwse verlichtingsidealen voor; de bedoelde “illuminatie” moet dan ook vooral begrepen worden als het licht van de rationalistische rede, zoals die gedefinieerd werd door de filosoof Kant. De orde bestond uit vrijdenkers, die vroege voorvechters waren van de emancipatie van vrouwen, vrijheid, gelijkheid, broederschap, democratische waarden, de heerschappij van de wetenschap, filosofie en zeker ook het terugdringen van de macht van de katholieke kerk. Daarnaast was de orde sterk antimonarchistisch.

Het mag dan ook geen verbazing wekken, dat de Beierse Illuminati in het politieke klimaat van de achttiende eeuw al snel een permaban kregen met hun getroll. In 1784 werd de orde officieel verboden door Prins Karl Theodor, die meer brood zag in het verlicht despotisme, een denkrichting die verlichtingsidealen probeerde te combineren met monarchisme. Weishaupt werd ontslagen van zijn functie als professor in het kerkrecht aan de universiteit van Ingolstadt en verbannen naar Gotha. Verbitterd schreef hij nog een aantal boeken, waaronder eentje over de vervolging van de Illuminati en overleed op hoge leeftijd in 1830. De leden van zijn orde zetten overigens niets voort en gingen allemaal hun eigen weg.

Helaas waren de Illuminati al in een zeer vroeg stadium een favoriet onderwerp voor de plottertjes van die tijd. Zo schreef de monarchistische John Robison in 1798 zijn Proofs of a Conspiracydie zonder dat werkelijk aan te tonen stelde dat de Illuminati in het geheim door waren gegaan, vrijmetselaarsloges infiltreerden en eigenlijk de lont in het kruitvat van de Franse revolutie ontstaken. Woorden van soortgelijke strekking kunnen gevonden worden in de Code van de Illuminati dat eveneens in 1798 werd gepubliceerd en geschreven door de aartsconservatief Abbé Barreul, die eveneens de schuld van de Franse revolutie aan de Illuminati gaf. Een mythe was geboren, waar plottertjes tot op de dag van vandaag op voortborduren met steeds buitenissiger theorettes. Hoe de waanzin zich ontwikkelde van conservatieven die een zondebok voor de Franse revolutie zochten, naar de hedendaagse Annunaki/ Illuminati wanen is een studieonderwerp an sich.

Maar waarom noem ik me dan een “Illuminatus”, als die orde al zo lang niet meer bestaat? Het antwoord daarop kan gevonden worden bij Theodor Reuss. Een wonderlijk figuur met een rijke fantasie, die politiespion, zanger, tantrisch occultist en vrijmetselaar was. Omstreeks 1880 richtte hij de Illuminaten Orde op, maar dit was lang niet zijn enige initiatief. Zo was hij ook mede oprichter van de Duitse afdeling van de theosofen, werd gecharterd door de Franse Martinisten en richtte in 1893, in samenwerking met Leopold Engel, de Weltbund der Illuminaten op.

Om zijn “Ludwig Loge” in München meer gravitas te geven dan zijn eigen dikke duim, vervalste Reuss in 1901 een charter dat zogenaamd afkomstig zou zijn van Adam Weishaupt. Hierin verleende hij zichzelf het recht om nieuwe vrijmetselaarsloges op te richten. Dat was niet goed genoeg voor de leden, die hun loge (onterecht) zagen als afkomstig van de Illuminati, wat nou eenmaal geen vrijmetselarij is. Daar kwam Leopold Engel nog eens overheen, die de Founding Charters zwendelarij noemde. Reuss moest kortom op zoek naar betere geloofspapieren en kwam terecht bij de Engelse vrijmetselaar en occult auteur John Yarker. Deze had aanzienlijke geldproblemen en verkocht in 1902 officiële charters van de Franse en irreguliere vrijmetselaarsrite van Memphis Misraim aan Reuss, een systeem dat nog door Cagliostro samengesteld werd. Niet een heel praktisch systeem, want het bestond  uit 96 inwijdingsgraden. Op basis daarvan en de leringen van de Hermetic Brotherhood of Luxor richtte Reuss de Ordo Templi Orientis op.

Dat was aanvankelijk niet echt een orde, maar een onsamenhangend en volstrekt onwerkbaar zootje met diploma’s, charters en leringen uit alle hoeken en gaten, waar allerlei conflicten en schisma’s bovenop kwamen. Die situatie duurde tot 1910, toen hij tijdens een bezoek aan Londen Aleister Crowley tegenkwam. Deze zou volgens Reuss in een gedicht van hem het centrale geheim van de O.’.T.’.O.’. geraden hebben en Crowley ontving de negende graad. Ook werd hij benoemd tot Grootmeester van Engeland, schreef de Gnostische Mis en Reuss verzocht hem de vele inwijdingsrituelen terug te brengen tot een werkbaar geheel.

Crowley wist dit systeem van 96 graden te reduceren tot een systeem van twaalf graden, dat tot op de dag van vandaag gebruikt wordt. Hierin werd ik in 1992 ingewijd en inmiddels heb ik de elfde graad. Een restant van de illuminati fase van Reuss kan nog steeds gevonden worden in de achtste graad, op basis waarvan ik mijzelf een “Epopt van de illuminati” kan noemen.

Ik doorliep kortom de hele inwijdingscyclus en maak deel uit van het Soeverein Heiligdom van de Gnosis van de Ordo Templi Orientis, maar kwam nooit eens een space alien tegen. Behalve LAM misschien, maar dat is weer een ander verhaal.

You can kiss my ring now.

Advertenties

5 thoughts on “De Illoeminadie

 1. Veel lezen…wel super interessant voor een leek.
  Weet toevallig wel wat over die pyramide van de Illuminati, over de broncode.
  Toevallig omdat er een verhaaltje is van Roald Dahl die zich heeft laten inspireren door deze broncode: William and Mary.

  • Heerlijke verhalen, soms ook heel leuk verfilmd zoals Matilda
   Heb thuis dan ook aardig wat liggen van Dahl, ook gewoon voor de heb.
   Dus ook die mooie groene omnibus met dat verhaal erin dat jouw favoriet is..

Reacties zijn gesloten.